Додик: Уредба Бијеле куће је недемократска

10.06.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у телефонском разговору са америчким амбасадором у БиХ Ериком Неслоном да Уредба Бијеле куће која се односи на западни Балкан, није ни демократска, нити је у духу поштовања људских права и владавине права.

У телефонском разговору који је уприличен на иницијативу Нелсона, а који је по налогу америчке администрације упознао предсједавајућег Предсједништва БиХ о овом документу, Додик је изнио став да је поменута уредба још једно од средстава америчке администрације за моделирање односа у региону и да ће отежати дијалог бар када је ријеч о БиХ.

Додик је указао да је мишљења да су бошњачки политичари у Уредби видјели средство за дисциплиновање Срба, те да ће у таквој атмосфери бити тешко осигурати нормалан дијалог.

Додик је амбасадору Нелсону пренио да је повјерење Срба и Републике Српске у намјере САД у БиХ пољуљано и да би било добро да се најприје поради на рехабилитацији америчког односа према Србима у цјелини.

У атмосфери повјерења, истакао је Додик, биће лакше да се оствари продуктиван дијалог о важним животним темама у БиХ.

Додик је још једном пренио америчком амбасадору да се Република Српска не бави сецесијом, већ је њено опредјељење да се бори за очување своје аутономије која јој припада по Дејтонском мировном споразуму, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Предсједник САД Џозеф Бајден потписао је јуче извршно наређење о додатним санкцијама против власти и појединаца који угрожавају мир, безбједност, стабилност или територијални интегритет били ког подручја или државе на Западном Балкану, саопштила је Бијела кућа.

Санкције се односе и на оне који су саучесници у оваквим поступцима или су директно или индректно умијешани у кршења људских права на западном Балкану.

Архива