Додик: У потпуности подржавам територијални интегритет Кине; Турковићева износи свој и став СДА

22.06.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да у потпуности подржава територијални интегритет и цјеловитост НР Кине, као и све акције које она предузима на очувању свог суверенитета.

Додик је нагласио да се Министарство иностраних послова у Савјету министара није могло придружити заједничкој изјави појединих земаља у вези са стањем људских права у Кине с обзиром да није добило став Предсједништва БиХ, нагласивши да такав потез МИП-а није у складу са Уставом и законима.

– Предсједништво БиХ није постигло сагласност у вези са придруживањем БиХ изјави о наводном кршењу људских права у Кини. Унилатерални потези Министарства иностраних послова у Савјету министара, који нису ништа друго до мијешање у унутрашња питања Кине, недопустиви су, неприхватљиви и за посљедицу имају озбиљно нарушавање добрих и пријатељских односа са НР Кином – поручио је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ је навео да је подршка дезинтеграцији Кине док се штити интегритет БиХ илустрација неозбиљности и лицемјерног понашања бошњачких министара међу којима предњачи Бисера Турковић, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

– У наредним данима лично ћу информисати кинеског предсједника Си Ђинпинга да ставови Бисере Турковић и амбасадора БиХ у Женеви не одражавају став Предсједништва нити БиХ. Став са којим је Турковићева изашла на међународној политичкој позорници је њен и став СДА која се представља као заштитник муслимана. Срби из Републике Српске су опредијељени за јачање пријатељских односа са кинеским народом – поручио је Додик.

Архива