Додик у Анталији: Током пандемије изостала очекивана солидарност у свијету

18.06.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је током пандемије вируса корона, која је захватила цијели свијет, изостала очекивана солидарност што су посебно осјетиле мање и сиромашне земље.

– То је једна од научених лекција и чињеница која носи упечатљив предзнак укупне кризе узроковане пандемијом. У једном тренутку мале земље остале су потпуно остављене и саме, загледане у велике и моћне које су имале средства и за борбу против вируса корона, а касније и за вакцине. Остали смо негдје на зачељу и ми у БиХ – рекао је Додик на дипломатском форуму у Анталији, на панелу о теми „Како можемо ојачати регионалну солидарност с обзиром на научене лекције“.

Додик је рекао да се БиХ борила тако што се дјеловало заједнички у погледу набавке вакцина код реномираних произвођача путем механизма „Ковакс“, међутим то је било тешко и мучно искуство.

– Научили смо да то није било успјешно и да смо остали на маргини до данас, без обзира на чињеницу што смо цјелокупан износ средства за куповину вакцина уплатили још прошле године. Средства су уплаћена, али још нисмо добили све вакцине. То је једно изузетно тешко искуство имајући у виду да нам је било онемогућено да набављамо вакцине на неким другим дестинацијама. Све то унијело је одређене трауме и бојазан и оправдано смо се питали куда свијет иде и на кога можемо да рачунамо – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ је научила да је апсолутно неопходно да се окрене другим могућим произвођачима медицинске опреме и вакцине и да се не ослања само на једну страну свијета.

– Морамо да посматрамо свакога ко може у том тренутку да нам помогне. Радујем се што сам данас на овом скупу чуо да је Турска земља која ће врло брзо имате своје вакцине и да ће у том погледу показати више солидарност. Очигледно је да многе земље свијета, међу којима је и БиХ, неће бити у прилици да производе вакцине и ако у неким будућим пандемијама поново изостане солидарност као што је изостала у овој сада, ми смо заиста остављени сами себи и свака илузија о помоћи слабијим и мањима која је значајно урушена врло лако може бити потпуно урушена – указао је Додик.

ДОДИК: ДА ЛИ ЕУ УОПШТЕ ЖЕЛИ ПРОШИРЕЊЕ?

Додик је истакао да су земље западног Балкана изложене пооштравању услова када је ријеч о процесу проширења ЕУ.

У обраћању на дипломатском форуму у Анталији, Додик је нагласио да услове који се данас постављају земљама не би могло да испуни пола чланица ЕУ.

– Осим пооштравања услова, поставља се и питање – да ли ЕУ уопште жели проширење? Постоје земље које се отворено противе проширењу. Све то дјелује веома дестимулативно за све нас с обзиром да се стално оклијева или се наилази на нове услове које постављају чланице ЕУ да би нека земља отпочела преговоре. На мене дестимулативно дјелује то да нас Европа више не жели, али то неће да кажу. Једноставно само покушавају да одржавају неки дијалог – рекао је Додик.

Он је оцијенио да са друге страна Европа данас није само Европа успјеха и жељена дестинација, већ је све више у проблемима у самој Унији.

– Један од проблеме у ЕУ је Егзит. Европи ће требати још много времена да се избори са посљедицама Егзита – рекао је Додик.

Он је навео да су сви ти проблеми који се дешавају у ЕУ окупирали и земље западног Балкана, постављају им се нови услови и нова правила и све то доводи до неизвјесности.

– Раније сте имали 36 поглавља, преговорате једно по једно и идете даље док све не завршите. Данас то више није сигурно. Можете све да завршите и да вас након пар година поново врате на неко поглаваље – истакао је Додик.

Он је указао на значај „Мини Шенгена“ као једног од видова регионалне сарадње који би допринио да земље западног Балкана буду респектабилан фактор, јер су појединачно исувише мале да би могле да буду интересантне за Европу.

Архива