Додик: Савјет безбједности није изабрао високог представника, јер није било консензуса

30.06.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да Савјет безбједности УН није изабрао високог представника јер, како се могло видјети, није било консензуса за његов избор у оквиру тог тијела, које је по одредбама Анекса 10 Дејтонског мировног споразума једино овлаштено да одлучује о именовању високих представника.

Додик је нагласио да се стога не може говорити о легитимитету високог представника у БиХ којег намећу одређене државе мимо одредаба прописаних Дејтонским споразумом.

Упитан да прокоментарише обраћање министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић на синоћњој сједници Савјета безбједности УН без сагласности свих чланова Предсједништва БиХ, Додик је истакао да је њеним антиуставним понашањем пред Савјетом безбједности Предсједништво БиХ деградирано, док је његова Уставом загарантована позиција уништена.

– Бисера Турковић ни јуче пред Савјетом безбједности УН није била министар иностраних послова у Савјету министара, већ изасланик бошњачке политике коју у Предсједништву заступају чак два члана. Госпођа Турковић је, мољакајући за наставак протектората у земљи у којој је министар, превазишла Бисеру која је из свијета доносила урме док су грађани БиХ из Србије добијали вакцине и спасавали голе животе – констатовао је Додик.

На сједници Савјета безбједности, која је одржана синоћ, руски амбасадор у УН Василиј Небензја изјавио је да Русија није сагласна са именовањем Кристијана Шмита за новог високог представника и да оно није легитимно, нити има политичку подршку за одржавање мира.

Небензја је рекао и да министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић нема законско право да говори у име сва три народа у БиХ пред Савјетом безбједности, већ да је изнијела лично мишљење.

Руски амбасадор је подсјетио да су земље чланице Савјета безбједности добиле писмо српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика у којем се наводи да Турковићева нема законско право да говори у име свих страна.

Архива