Додик посјетио Страхињу Росуљаша, младог спортисту са инвалидитетом

20.06.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио је данас у семберском селу Амајлије 15-годишњег Страхињу Росуљаша младог спортисту са инвалидитетом, који је захваљујући средствима ЈУ Фонда солидарности успјешно оперисан.

Страхиња је рођен са поремећајем кичменог канала „Спина бифида“ и први пут је оперисао кичму са два мјесеца, а кук са двије године.

Захваљујући средствима Фонда солидарности. посљедњу операцију на куку обавио је угледни свјетски ортопед Дмитри Попков који из Русије долази у болницу у Београду. Упркос свим проблемима, Страхиња игра кошарку у бијељинском Клубу кошарке и репрезентативац је Србије.

Пресрећан је, каже, што му се остварују снови и поручује свим особама са инвалидетом да буду активни да се баве спортом.

– Ни слутио нисам да ћу све ово постићи и да ћу упознати и господина Милорада Додика. Захвалан сам Фонду јер без њихове помоћи не бих могао отићи на операцију – каже Страхиња.

Страхињин отац Драган захвалан је српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ, наводећи да је идеја о оснивању Фонда потекла управо од Додика.

– Страхињина операција је коштала 9.200 евра. Будући да смо имали низ операција прије не бисмо могли сносити сами трошкове – каже Драган.

Додик је рекао да је поносан што средства Фонда солидарности помажу тамо гдје је најпотребније.

– Страхиња је дивно и весело дијете, ово је наш први сусрет, али не и посљедњи. Ово је дивна породица у којој владају хармонија и љубав. Увијек ћемо помагати гдје год затреба – поручио је Додик.Фото: РТРС

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања у повреда дјеце у иностранству од 2018. године. Фонд финансира трошкове лијечење дјеце до 18 година у иностранству, онда кад њихово лијечење није могуће Републици Српској и када трошкове лијечења изван Српске не сноси Фонд здравственог осигурања. До сада је одобрио 430 рјешења за дијагностику и лијечење у иностранству за 286 дјеце до 18 година, за шта је издвојено око 10 милиона КМ. Само у прошлој години одобрено је лијечење за 107 дјеце, а трошкови су били око шест милиона КМ.

Највећи износ одобрен је за лијечење дјетета обољелог од ријеке болести у Њемацкој у износу од 800.000 евра. Дјеца су лијечења од разних болести – малигних, ријетких, урођених ортопедских аномалија, болести срца, ока… у референтни клиникама широм свијета у Њемацкој, САД, Француској, Италији, Турској, Шпанија, Аустрији, Белгији, Холандији, бившим југословенским републикама.

Фонд солидарности у потпуности сноси трошкове лијечења дјеце којима је одобрено лијечење у иностранству, лијекове, трошкове смјештаја за дијете и пратиоца, а по потреби се обезбјеђује и стручна пратња.

Архива