Додик: Именовањем Шмита се крши међународно право

07.06.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је недавно имао неугодан разговор са америчким амбасадором у БиХ Ериком Нелсоном којем је пренио да је за Републику Српску неприхватљив нови високи представник Кристијан Шмит, јер се његовим именовањем на сједници Савјета за спровођење мира крши међународно право.

Додик је навео да му је амерички амбасадор рекао, да је што се њих тиче, Шмит изабран и да мисле да се у БиХ треба усмјерити на „изградњи функционалне БиХ“.

– То функционалне значи унитарне БиХ – рекао је Додик и додао да је поручио саговорнику да функционалне БиХ неће бити.

Додик је истакао да је немогуће да једна Америка која је написала и спонзорисала Дејтонски споразум руши тај споразум.

– Ми ћемо прихватити сваког легитимно изабраног високог представника и с њим сарађивати у складу са Дејтонским споразумом – рекао је Додик за ТВ „Хепи“.

Додик је подсјетио да је институција високог представника уведена Анексом 10 Дејтонског споразума у којем је написано да ће стране /Србија, Хрватска, Република Српска, Федерација БиХ и заједнички ниво БиХ/ договорити и предложити Савјету безбједности кандидата, који ће резолуцијом именовати то усаглашено лице.

Савјет за спровођење мира /ПИК/ недавно је за новог високог представника у БиХ именовао њемачког дипломату Кристијана Шмита, након оставке Валентина Инцка који је на тој функцији био 12 година.

Архива