Додик: Црногорски посланици који су гласали за Резолуцији нису добродошли у Српску

22.06.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да сви посланици у Скупштини Црне Горе који су гласали за Резолуцију о Сребреници нису добродошли у Републику Српску јер та њихова одлука представља директан удар на Српску и српски народ.

– Овим чином доношења поменуте Резолуције црногорска Скупштина се претворила у антисрпско политичко позориште – истакао је Додик.

Додик је упитао какве везе има Црна Гора са трагичним дешавањима у БиХ и какав је мотив за доношење таквог једног акта који је донешен безочно и без аргумената, без обзира да ли је ријеч о њиховом личном ставу или је у питању испуњавање интереса антисрпских страних налогодаваца.

– Поставља се и питање зашто опозиција из Републике Српске сада све вријеме ћути, а отворено су се хвалили добрим одбосима са Алексом Бечићем, Дританом Абазовићем и још некима. И кад су већ у тако добрим односима зашто се нису изборили да спријече усвајање ове срамне антисрпске Еезолуције – рекао је Додик.

Он је упитао и зашто нико из опозиције није изашао и јасно и гласно осудио овај непријатељски чин својих политичких пријатеља из Црне Горе.

Скупштина Црне Горе изгласала је 17. јуна Резолуцију о забрани негирања наводног геноцида у Сребреници. За усвајање Резолуције гласало је 55 посланика, против је било 19, а уздржано седам.

Резолуција, између осталог, подразумијева „да парламент осуди и признаје да се у Сребреници догодио геноцид и да је убијено више од 8.000 Бошњака“.

Текст резолуције предвидио је и да 11. јул буде проглашен Даном сјећања на жртве Сребренице, да се афирмише мир и стабилност и да се позову јавне институције да истраже ратне злочине.

Архива