Додик: Без потврде Савјета безбједности високи представник неће имати легитимитет

02.06.2021 Актуелно

Канцеларију високог представника у БиХ треба затворити, поручио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик након састанка предсједника Србије Александра Вучића са највишим званичницима Републике Српске и представницима парламентарних странака у Српској.

На састанку је разговарано о спорном именовању новог високог представника у БиХ.

Додик је рекао да је Српска против рехабилитације и креирање било каквих нових рјешења.

– Ми нисмо антидејтонска страна у БиХ – истакао је Додик.

Додик је поновио да је потребно јединство, јер именовање новог високог представника може бити штетно за Републику Српску.

– Експеримент међународне заједнице према БиХ и покушаји именовања новог високог представника морају се прекинути – порука је коју је делегација Српске пренијела руководству Србије на састанку у Београду – рекао је Додик.

Додик је изјавио је да високи представник неће имати легитимитет у Републици Српској ако изостане потврда Савјета безбједности УН.

Истакао је да су од предсједника Србије Александра Вучића наишли на велико разумијевање на данашњем састанку највиших званичника Републике Српске и представника парламентарних странака у Српској.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и представници парламентарних странака у Српској, разговарали су у Београду са предсједником Србије, Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и министрима у Влади.

Упознали су руководство Србије на који начин се спорним именовањем новог високог представника у БиХ покушава игнорисати не само локални фактор, него и међународно право.

Архива