Цвијановић: Важно је да се Српска и Србија разумију

03.06.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељке Цвијановић изјавила је да је јучерашњи састанак у Београду са руководством Србије о високом представнику у БиХ био успјешан и контруктиван и да је важно да се Српска и Србија разумију и размијене мишљења.

Цвијановић је истакла да је увијек добро да се разговара са Србијом јер је дио свих процеса на Балкану, без које ништа не може да се деси.

Предсједница Српске је нагласила да је највише захвална Србији за сигурност коју грађани Републике Српске имају због тога што је Србија успјешна и стабилна земља.

– Србија успјева да рјешава своје проблеме, биљежи сјајне резултате и подршка је развоју Републике Српске кроз заједничке пројекте и највише сам захвална Србији, не ни за тај новац, ни за пројекте, већ за сигурност коју наши грађани осјећају због тога што је Србија таква каква јесте – стабилна, функционална и успјешна држава – рекла је Цвијановић новинарима у Требињу.

Она је истакла да Српска у Србији има добре саговорнике, почев од предсједника Александра Вучића, премијера Ане Брнабић и свих других и да је то оно што треба Републици Српској.

– Колико год биле тешке теме којима се ми бавимо, увијек смо свјесни да Србија има такође велике терете које су јој други ставили – рекла је Цвијановић.

Она је истакла да је и таква Србија, која је мрцварена деценијама, успјела да буде најбоља, најуспјешнија, најснажнија и највећа држава на Балкану, која је дио свих процеса и комуникацијски и политички и економски и без ње не може ништа да се деси.

– На нас у Републици Српској, који живимо у несређеним односима у оквиру БиХ, увијек је важно да са Србијом имамо добру комуникацију, али то никако не значи да желимо да пребацујемо своје проблеме на Србију. Вољели бисмо да можемо помоћи пуно више Србији када је у питању њихов баласт и вољели бисмо да и они могу да играју неку другу утакмицу када смо ми у питању – рекла је Цвијановић.

Када је ријеч о делегацији Републике Српске на састанку у Београду, Цвијановић је истакла да би вољела да је било веће синхронизације у припреми.

– Видим да се опозиционе партије жале што нису биле позване заједно са владајућим и то је било први пут било тако – рекла је Цвијановић, те додала да их је много пута прије тога звала и да су били заједнички састанци, па су резултати увијек били исти.

Она каже да је хтјела да чује опозиционе партије прије састанка са руководством Србије, али су сви излазили у медије пуно прије него што су јој потврдили учешће на састанку у Београду.

То је, каже Цијановић, прилично неозбиљно и то нису озбиљне политике јер је ријеч о позиву на разговор о стратешки важним, националним темама, које су важне за опстанак и статус једне заједнице и однос према садашњости, прошлости и будућности.

– Сматрала сам да је важно да чујем њихово мишљење, али се то претворило у неки политички терен и немам ништа против тога, али пошто нисмо то успјели урадити у Бањалуци, успјели смо чути оно што је важно у Београду и то није лоше јер је Београд мјесто које нас окупља на сваки могући начин и тамо смо размијенили о мишљење о важним политичким и економским темама – рекла је Цвијановић.

Архива