Цвијановић: Српска неће прихватити наметнута рјешења

03.06.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да Република Српска неће прихватити наметнута рјешења и нагласила да је одговорност за законодавство на локалним лидерима, а не на високом представнику.

– Одговорност за законодавство и доношење закона и прављење амбијента је на нама, није ни на каквом високом представнику – рекла је Цвијановић новинарима у Требињу, коментаришући изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка да нови високи представник не треба ни да долази у БиХ уколико неће користити бонска овлаштења.

Цвијановић је навела да би одлазак Инцка требао да буде крај експеримента над БиХ који није дао резултате већ неколико деценија и да се домаћи лидери у БиХ питају и буду одговорни за све што се дешава.

Она је напоменула да се бонска овлаштења тумаче као наметање неких ствари и мијењања систем, те кажњавања људи који нису по вољи међународној заједници.

– Ми нећемо наметнута рјешења, већ желимо дијалог са нашим партнерима у БиХ и када се не слажемо зашто не сједити и причати док год се не сложимо око нечега што би требало да буде нека заједничка вриједности и циљ, а то да нам дође неки неизабрани странац и да нам он говори шта и како треба да радимо и да нам уз то намеће законе и да нас уз то кажњава, то је неприхватљиво – истакла је Цвијановић.

Цвијановић је оцијенила да је шанса ЕУ и пута БиХ ка ЕУ дефинитивно стављена на дуго чекање, у хибернацију апсолутно, с тим што ће доћи неки нови високи представник.

– Да је Инцку стало до тога да у БиХ постоји нека европска перспектива он никад не би рекао да треба да дође неки високи представник који би користио бонска овлаштења, која су врло упитна, као што је упитно све што се дешава око Савјета за спровођење мира – рекла је она.

Она је подсјетила да ПИК није предвиђен Дејтонским мировним споразумом, те поновила став Републике Српске да ако се жели очувати БиХ мора се вратити оригиналном стању какво је било конципирано.

– Ми у Српској смо дали сагласност на такву државу, а не на ову у којој ће високи представник или неки ПИК управљати процесима овдје на начин како управљају – додала је Цвијановић.

Она је рекла да је тачно да је високи представник дејтонска категорија, али да је тамо прописан његов мандат.

– Јасно је да све оно што није адекватна процедура његовог избора или доношење одређених ствари и аката који нису у његовој надлежности јесте спорно за Републику Српску – истакла је Цвијановић.

Она је поручила да Српска хоће да буде зрело и одговорно друштво и да се креће ка ЕУ без превара.

– А сада се крећемо са преварама и лажима. Хоћемо да тамо стигнемо као озбиљни актери, а не као неко киме ће све до пред крај тог пута, ако би се то и десило, управљати високи представник – додала је она.

Према њеним ријечима, ово што Инцко изјављује је само једна од многих лудости и сва је срећа што не представља своју земљу, јер је то велика срамота за сваку земљу.

Она је подсјетила на бројне изјаве и извјештаје Инцка против Републике Српске и на то да је показао да је готово лобиста сарајевске политичке сцене.

Савјет за спровођење мира недавно је за новог високог представника у БиХ именовао њемачког дипломату Кристијана Шмита, након оставке Валентина Инцка који је на тој функцији био 12 година.

У Београду је јуче одржан састанак предсједника Србије Александра Вучића са највишим званичницима Републике Српске и представницима парламентарних странака у Српској на којем је разговарано о спорном именовању новог високог представника у БиХ.

Архива