Цвијановић: Хашки трибунал потврдио улогу антисрпског суда

08.06.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Хашки трибунал другостепеном пресудом генералу Ратку Младићу још једном потврдио улогу антисрпског суда који одговорност за ратне злочине не утврђује према доказима, већ према националној припадности оптуженика.

– Да је супротно, данашњу пресуду не би са слободе пратили неки од најзлогласнијих хашких оптуженика, попут Насера Орића, Рамуша Харадинаја, Анте Готовине, као и бројни други из чијих зона одговорности су Срби заувијек нестали – истакла је Цвијановић поводом другостепене пресуде генералу Младићу.

Она наглашава да ће Хашки трибунал зато остати упамћен као синоним за неправду и политички суд, чији задатак није да допринесе помирењу, како лицемјерно тврде, већ да својим хиљадугодишњим пресудама Србима, опере савјест онима који су српском народом деведесетих година у више наврата испоручивали крстареће ракете и осиромашени уранијум.

– Што се тиче генерала Младића, он је у најтежим временима стао на чело војске која је одбранила Републику Српску, као и право српског народа на живот и слободу. Ту историјску чињеницу, као ни перцепцију нашег народа о генералу Младићу, не може да промијени ниједна пресуда на свијету, а поготово не хашка инквизиција која је одавно изгубила и посљедње зрно кредибилитета – навела је предсједница Републике Српске.

Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је доживотну казну за команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

Архива