Вишковић: Свим радницима биће повећане плате

19.05.2021 Актуелно

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће радницима у јавном и реалном сектору бити повећане плате за шта ће бити издвојено 70 милиона КМ и најавио да ће већ сутра Влада Српске разматрати сет закона који се односе на ову област.

– О повећању плата сам информисао шефове посланичких клубова политичких партија које чине већину у Народној скупштини Републике Српске. Моја обавеза је да о овоме информишем људе који су дали подршку Влади коју предоводим – рекао је Вишковић за АТВ.

Он је истакао да би од јуна требало да буду повећане плате у Републици Српској.

– Радиницима у Министарству унутрашњих послова, правосуђу, осим судија и тужилаца, у образовању и култури плате ће бити повећане пет одсто, а здравственом сектору шест до осам одсто. И даље ће остати стимулација од 20 одсто за раднике у ковид одјељењима – рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, биће повећан неопорезиви дио личних примања са 500 КМ на 700 КМ, а биће повећано и најниже лично примање на 540 КМ.

Вишковић каже да је било великих злоупотреба које се односе на рад од четири часа јер су људи који су радили више пријављивани на наведену норму.

– Сада ћемо измијенити законска рјешење гдје ће бити наведено да радници могу бити пријављивани онолико колико послодавац сматра да треба, али ће обавезе бити плаћане у складу са најнижом платом – нагласио је Вишковић и оцијенио да ће тиме радници бити на добитку јер ће им бити уплаћени припадајући доприноси.

Он је напоменуо да је добијена сагласност Синдиката, Привредне коморе и послодаваца да се треба ићи са повећањем плата.

Влада Републике Српске требало би сутра да разматра Закон о платама запослених у јавним установама у области здравства Републике Српске, Закон о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, Закон о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима, Закон о измјени Закона о платама запослених у области културе, те Закон о платама запослених у области правосуђа.

Архива