Вишковић: Од исхода преговора о будућности БиХ зависи даљи пут Српске

12.05.2021 Актуелно

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да од исхода преговора између Српске и ФБиХ о будућности БиХ, који су најављени у јучерашњим закључцима Народне скупштине, зависи даљи пут Српске.

– Имамо прво преговоре од чијег исхода зависи наш даљи пут. Дакле, нисмо унапријед хтјели да дајемо рјешења – рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да је Српска за разговор и договор, те да се и у закључцима говори да предсједник Српске треба да формира тим људи који ће у име Српске да учествују у тим преговорима.

– Немојте да прејудицирамо било каква рјешења јер нам то само наноси штету. Желимо разговор, а од тога како ће то прихватити или не прихватити друга страна зависи рјешење – поручио је Вишковић.

Он је рекао да нема ништа логичније да се у једној земљи послије 25 година договара њен даљи пут.

– Ако неко мисли да је ово што имамо данас довољно и не прави проблем функционисања у БиХ, онда немамо шта разговарати. Сви видимо да функционисање БиХ са високим представником, страним судијама у Уставном суду и оваквим правосуђем нема будућност – оцијенио је Вишковић.

Он је рекао да ове разговоре треба обавити и ради будућности овдашње дјеце.

– Са циљем доласка до рјешења, не треба нам нико са стране. Има овдје довољно памети, одговорних људи који могу у име свог народа да преговарају и постигну договор за бољу будућност свих – рекао је Вишковић.

Он је истакао да они који се куну у БиХ желе, нажалост, да поново врате причу о грађанској БиХ.

– Али, због те грађанске БиХ десио се рат и нема више те преваре. Срби и Хрвати не желе грађанску БиХ, већ желе бити заштићени, да као мањински народи имају механизме на том плану. При томе, не желимо никакво зло Бошњацима, али не може тај народ да сматра да је БиХ њихова држава по префиксу – Босанас једнако Босна… Извините, али није и морате то разумјети – рекао је Вишковић.

Коментаришући јучерашње опозиционо негласање за скупштинске закључке када је ријеч о иницијативи за преговоре Српске и ФБиХ о будућности БиХ, Вишковић је рекао да опозиција у Српској „није радила својим главама“.

– Често људи говоре и оно што не мисле, али морају да то ураде зато што су добили налог. Ја то разумијем, то је сасвим за мене коректно, а сигуран сам да и грађани Српске то разумију – рекао је Вишковић.

Архива