Положен камен темељац за изградњу ХЕ Бук Бијела

17.05.2021 Актуелно

Предсједници влада Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић положили су камен темељац за изградњу хидроелектране Бук Бијела.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао да је градња Хидроелектране Бук Бијела на Дрини пројекат који значи живот, повезивање, опстанак и просперитет.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас да градња Хидроелектране Бук Бијела на Дрини представља нови почетак у односима Србије и Српске, али и цијелог региона, те показује како се заједнички ради у интересу будућих генерација које неће познавати границе за рад, капитал, пројекте и опстанак.

Овај догађај је од изузетне важности за општину на југоистоку Српске, али и за цијелу Републику Српску.

Овај догађај је од изузетне важности за општину на југоистоку Српске, али и за цијелу Републику Српску.

ХЕ Бук Бијела, како је планирано, биће прва од три хидроелектране Хидроенергетског система „Горња Дрина“.

Изградњу ХЕ Бук Бијела заједно ће финансирати електропривреде Србије и Српске, у износу, како је раније најавио министар енергетике Српске Петар Ђокић, око 220 милиона евра.

На почетних тридесетак километара тока Дрине, на подручју општине Фоча, планирана је изградња три хидроелектране.

Након изградње ХЕ Бук Бијела, која би требало да траје пет година, низводно од ње градиће се и хироелектране Фоча и Паунци.

На реализацију овог стратешки важног инфраструктурног пројекта ХЕ Бук Бијела са 57 метара високом бетонском гравитационом браном, која има највећу инсталисану снагу 93,52 мегавата и очекивану годишњу производњу од 332 гигават часа чекало се пуних 50 година.

Ово је назначајнији и најатрактивнији хидроенергетски објекат горњег тока Дрине, који има дуги историјат пројектовања, од 1965. године.

Идејни пројекат је завршен давне 1970. године прошлог вијека, када је завршена и експропријација земљишта.

Ипак, коначни подухват, због бројних потешкоћа, предузеле су тек Републике Српска и Република Србија.

Архива