Неприхватљив начин именовања новог високог представника

28.05.2021 Актуелно

У Бањалуци је одржан састанак предсједнице Републике Српске Жељка Цвијановић и премијера Радована Вишковића са предсједницима парламентарних странака које чине владајућу коалицију у Српској о именовању новог високог представника у БиХ и другим актуелним темама.

Порука састанка је да Република Српска не може прихватити овакав начин именовања новог високог представника.

Предсједница Српске позвала је да се стане у заштиту међународног права.

Цвијановић је нагласила да је начин на који је извршено именовање новог високог представника неусклађено с оним што предвиђа Дејтонски споразум, те да међународна заједница показује недсљедност.

Она је истакла да се нелегално мимо процедура покушава именовати нови високи представник.

– Разумијемо да је Валентин Инцко овдје годинама без кредибилитета, али то не значи да се при избору новог високог представниак треба да заобиђу јасно прописане процедуре – рекла је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да је постојала потреба да се недостојан међународни представник, какав је био Инцко, који се много пута окомио на Републику Српску, уколни са сцене, али да је недопустиво именовање које представља превару.

Према њеним ријечима, иза овог спорног именовања стоји група амбасадора окупљених у оном шта они називају Савјет за имплементацију мира.

– На основу међународног права и Дејтонског споразума, ми данас имамо државу која се састоји од два ентитета и Република Српска жели да штити и свој интерес и да остварује све своје функције управо на основу споразума на који смо дали сагласност, а не на основу онога што је он постао у међувремену – поручила је предсједница Српске.

Цвијановић је нагласила да је став свих ученика данашњег састанка да је начин на који је извршено именовање новог високог представника апсолутно неусклађено са оним што је предвидио Дејтонски споразум, односно међународни акт.

– Тамо јасно стоји да стране потписнице треба да буду те које утврђују приједлог, а да се та одлука потврђује релевантном резолуцијом у Савјету безбједности УН. Нема ту никакве групе амбасадора, која засједа, а онда предлаже ко је нови високи представник – истакла је Цвијановић.Фото: РТРС

Цвијановић је напоменула да се из изјава политичких представника у Српској јуче могло чути да је само једно именовање високог представника обављено у складу са процедурама, а да је све након тога била велика политичка игра.

– И ово сада је још један од начина да међународна заједница показује и одређену недосљедност и лицемјерје, али и да показује да у суштити не разумије шта су стварне потребе ове земље, ни на који начин се треба јачати унутрашњи дијалог. Они на сваки могући начин ускачу да покваре све оно што је потенцијална шанса да ми овдје преживимо – рекла је Цвијановић.

Један од орјентира учесника састанка су, тврди Цвијановићева, закључци Народне скупштине Републике Српске, која се више пута бавила питањем онога што јесте европски пут, Дејтонски споразум и у овиру тога високи представник и све оно с чиме се Српска суочавала током претходних година.

– То је значило бројна наметања, бројне интервенције међународног представника, по правилу увијек на штету ингеренција Републике Српске, на штету наших уставних надлежности, а опет у корист једног великог нереда до којег смо дошли у оквиру БиХ, гдје све мање вјерујемо једни другима – подсјетила је Цвијановић.Фото: РТРС

Према њеним ријечима, улога међународног фактора у БиХ би требало да буде да олакшају одређене процесе и да буду на услузи домаћим структурама да постижу одређене договоре у оквиру ове земље.

–  Да постоји европски пут онда бисмо ми данас причали о неким дргим стварима, а не о томе како је нелегално, мимо процедура, мимо оног што је предвидио Дејтонски споразум, именован или се покушава именовати неки нови високи представник – каже Цвијановић.

Представница је навела да ће сутра на састанак позвати представнике политичких странака из опозиције, да чује и њихово мишљење о овом питању.

Састанку у Палати Републике присуствовали су предсједници СНСД-а Милорад Додик, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, Социјалистичке партије Петар Ђокић, НДП-а Драган Чавић, Народне партије Српске Дарко Бањац, те у име Уједињене Српске Синиша Видовић.

Подсјећамо, високи представник у БиХ Валентин Инцко поднио је јуче оставку коју је прихватио Управни одбор Савјета за спровођење мира у БиХ и на његово мјесто именовао њемачког политичара Кристијана Шмита.Фото: РТРС

Руска Федерација била је против. У саопштењу се истиче да Шмит неће имати легитимитет без одлуке Савјета безбједности УН.

Архива