Ковачевић: Институције Српске позивају на дијалог

06.05.2021 Актуелно

Институције Републике Српске никада нису позивале на дијалог о раздруживању, него на дијалог о будућности БиХ, рекао је савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

– Само је потребно да нас се слуша. Нажалост, политички представници Сарајева као и један дио међународне заједнице, не желе да нас слушају и него апсолутно извлаче из контекста оно што говоримо – рекао је Ковачевић.

Он је устврдио да ни за једну изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића, у којој лоше говори о српском народу, није било осуде, као што није било осуде ни за изјаву министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић, у којој је Милорада Додика, представника народа Републике Српске, упоредила са Адолфом Хитлером, а грађане Српске са нацистичким режимом.

Коментаришући чињеницу да опозиционе странке из Републике Српске не желе да учествују у дијалогу о будућности БиХ, Ковачевић је истакао да опозиција из Српске, односно представници мањинске воље грађана одбијају да разговарају са представницима власти и већинске воље грађана о будућности БиХ, статусу Републике Српске, о томе на који начин да се заштити и ојача позиција Српске.

Ковачевић је рекао да опозиција не учествује и не подржава настојања да се Српској врате надлежности које су јој незаконито отете, али да истовремено разговарају са политичким партијама из ФБиХ.

– Разговарају о формирању такозване „бх шесторке“ тако да у овом тренутку имамо бх шесторку коју чине три странке опозиције из Републике Српске и три странке из Сарајева. То су Наша странка, Покрет народ и правда и СДП, а са друге стране имамо такозвану српску шесторку коју чини СНСД, СП, Уједињена Српска, Демос, НДП и НПС. То су два политичка концепта – рекао је Ковачевић за Н1.

Према његовим ријечима, један се залаже за јаку БиХ и слабу Републику Српску, а други политички концепт који предводи СНСД залаже се за јаку Републику Српску.

Он је, коменатришући извјештај високог представника Валентина Инцка пред Савјетом безбједности УН, рекао да у извјештају нема наведено да Изтетбеговић редовно „звецка оружјем“, пријети ратом и вријеђа српски народ, али оптужује српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика што је позвао на дијалог у БиХ, на дијалог између Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ и конститутивних народа који су носиоци суверенитета у БиХ.

– Хвали Бакира Изетбеговића који каже да је спреман стати пред народ и који српски народ назива геноцидашима. Инцко то не критикује, чак има поруке хвале за СДА – рекао је Ковачевић.

Ковачевић, који је и портпарол СНСД-а, појаснио је да коалиција на нивоу БиХ није у плану.

– Нас коалиција на нивоу БиХ не интересује и не занима. Ми на нивоу БиХ, као побједници из Републике Српске, као легитимни представници већеинске воље, на нивоу заједничких институција сарађујемо са онима које изаберу грађани ФБиХ, представници бошњачког и хрватског народа и осталих грађана. У овом случају грађани су изабрали СДА и ХДЗ и ми смо с њима потпуно легитимно формирали Савјет министара – објаснио је Ковачевић.

Он је подсјетио да Инцко никада није рекао ништа ни објективно ни реално, те додао како би волио да види који Дејтонски споразум чита високи представник будући да његове критике, коментари и оцјене нису утемељени на Дејтонском споразуму нити на било каквим аргументима, већ на политичком ставу Инцка.

– Није спорно да и Инцко, као и свако други има свој политички став, али је проблем да то покушава да ради као, наводно високи представник и као наводно одређена врста ауторитета, како и сам себе представља – рекао је Ковачевић и поновио да су наводи у Инцковом извјештају неутемељени, антидејтонски и антисрпски.

Ковачевић је истакао да у Републици Српској све институције функционишу нормално, док у Федерацији БиХ већ двије и по године није формирана ни Влада. „Онда имамо Инцка који за то криви искључиво ХДЗ, док једино позитивно говори за СДА и политичке представнике бошњачког конститутивног народа. Ми се на те ствари уопште не осврћемо, јер смо навикли“, подсјетио је Ковачевић.

Он је рекао да Инцков извјештај сваки пут потврђује да је од изузузетне користи што Влада и институције Српске пишу свој извјештај Савјету безбједности УН.

– Ми тврдимо да НАТО пут БиХ не постоји јер једини званични документ који БиХ има са НАТО савезом јесте Програм реформи у коме се дефинише искључиво сарадња са тим савезом – рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је захваљујући Додику, први пут од 2005. године када је тадашњи члан Предсједништва Борислав Паравац из СДС гласао за то да је НАТО стратешко опредјељење БиХ, на нивоу БиХ, уз сагласност представника хрватског и бошњачког народа, усвојен документ у коме се НАТО више не дефинише као циљ БиХ и не дефинише да БиХ жели да постане чланица Алијансе.

У Програму реформи, додао је, јасно пише да се чланство у НАТО савезу не прејудицира, већ је то питање потпуно остављено по страни. „Из НАТО-а су децидно рекли да су добили АМП од двије земље, а да су од БиХ добили документ који дефинише сарадњу са БиХ, а то је Програм реформи.

Коментаришући војну вјежбу „Брзи одговор 21“ која ће ускоро бири одржана на неколико локација, између осталих и на Мањачи, Ковачевић је истакао да је ријеч о војној вјежби билатералног карактера Оружани снага БиХ и војске САД.

– Када је у питању билатерална војна вјежба Оружаних снага БиХ и војске САД, и у Србији, која као и БиХ не жели да постане чланица НАТО, билатералне војне вјежбе се редовно одржавају од 2016. године, а посљедња је била у марту на којој су учествовале елитне јединице војске САД – подсјетио је Ковачевић

Архива