Ковачевић: Именовање високог представника прецизира Анекс 10

29.05.2021 Актуелно

Именовање високог представника није учињено како то предвиђа Дејтонски споразум, односно Анеском 10 који јасно прецизира то питање, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да Дејтонски споразум конкретно дефинише високог представника у Анексу 10 у којем се јасно каже на који начин се именује високи представник.

Он сматра да чињенице треба понављати сваки пут када се злоупотребљавају, односно када се крше процедуре које су јасно прописне, те је навео да у Анексу 10 јасно пише да се високи представник именује споразумом, договором страна потписница Анекса 10 и да послије тог споразума треба да услиједи релевантна резолуција Савјета безбједности УН.

Ковачевић је подсјетио да су стране потписнице Анекса 10 Република Српска, Федерација БиХ, заједничке институције БиХ, Хрватска и тадашња Савезна Република Југославија, односно правна насљедница Србија.

– То су стране које би требало да сједну за преговарачки сто, да се прво усагласе да је потребан БиХ нови високи представник, онда да се договоре ко би то могао да буде и послије свега тога да потпишу одређени споразум и да то онда упуте Савјету безбједности УН – рекао је Ковачевић синоћ за АТВ.

Он је додао да никаква другачија процедура није легална, није у складу са Дејтонским споразумом који је једини релевантан за БиХ и за политички живот у БиХ.

Ковачевић је подсјетио и да је са данашњег, како је навео, изузетно значајног састанка у Палати Републике чији је домаћин била предјседник Жељка Цвијановић, послата порука да је тако нешто апсолутно неприхватљиво за Републику Српску.

– У преводу, ако питате Републику Српску, није изабран нови високи представник и то је нешто што Република Српска јасно поручује – рекао је Ковачевић.

Он је напоменуо и да је високи представник Валентин Инцко све вријеме свог мандата радио само један посао, а то је константан атак и притисак на Републику Српску и на њене уставне надлежности и за тај посао је добио више од седам милиона КМ.

– Онда, морате да схватите колико је за међународну заједницу, односно за дио међународне заједнице који је на један овакав нелегалан и нелегитиман начин покушао да поново изабере новог високог представника, тај посао атака, притиска и умањења надлежности Републике Српске значајан за тај дио међународне заједнице. То показује колико је битна наша борба да очувамо Републику Српску – рекао је Ковачевић.

Говорећи о састанку који је предсједник Српске раније била најавила за сутра са лидерима опозиције, а неки су већ рекли да се неће одазвати, Ковачевић је рекао да је то нешто на шта се навикло, али је изузетно забрињавајуће.

Он је навео како све бошњачке странке са сједиштем у Сарајеву се разликују о разним питањима, првенствено о томе на који начин да буде уређен живот у ФБиХ, али су увијек јединствене када је ријеч о Републици Српској, када треба умањити њен значај или је укинути.

„Ту су увијек јединствени и немају никакав проблем да сједну за исти сто и да о томе разговарају, и није битно ко ће на то да позове. Недавно је на једну такву врсту разговора позвала опозициона странка у ФБиХ, СДП, и све странке су се одазвале. С друге стране ми, нажалост, због опозиције у Републици Српској немамо ту могућност да постигнемо јединствен став политичких представника“, напоменио је Ковачевић.

Он сматра да је то веома лоше, али и исто тако нешто што грађани Републике Српске морају да препознају.

– Из тог разлога је веома битно да грађани знају да смо данас имали састанак политичких представника већинске воље грађана Републике Српске који су веома јасно изнијели свој став да је овакав избор новог високог представника неприхватљив. За Републику Српску је неприхватљив било какав избор новог високог представника јер је наш став да високи представник мора да оде – подсјетио је Ковачевић.

Он је указао да се видјело да кад год је Српска покушала да каже свој званичан став кроз институције, Народну скупштину да ту нисмо имали представнике опозиције.

– Недавно смо покушали да одговоримо на одређену врсту ултиматума високог представника Валентина Инцка и усаглашавали смо ставове са представницима опозиционих странака. Они су цијели дан учествовали у одређеним преговорима о садржајима закључака, тражили да се са шест сведу на два, да неке квалификације не буду оштре на начин на који смо сматрали да треба. На све смо пристали и када је дошло гласање, они су напустили сједницу – напоменуо је Ковачевић.

Он је подсјетио и на јучерашњу изјаву једног од лидера опозиције, Бранислава Бореновића који је рекао да долази озбиљан политичар у БиХ, озбиљан високи представник, износио одређена очекивања шта он треба да ради у БиХ.

– То су за нас све шокантне ствари, то је апсолутно неприхватљиво за политичко бивствовање Републике Српске и за очување наше уставне позиције и наших уставних надлежности – рекао је Ковачевић.

О ставу Русије да треба да се затвори ОХР, Ковачевић је рекао да је то приниципијелан став Руске Федерације, да је вријеме канцеларије високог представника прошлост за БиХ и да у том погледу дијели мишљење да одговорност за живот у Републици Српској и ФБиХ преузму изабрани политички представници.

Он је напоменуо да је Русија члан Управног одбора Савјета за провођење мира /ПИК/ и да свака одлука која је донесена без сагласности свих чланица није легитимна одлука.

– То није одлука ПИК-а већ одређених земаља. На исти такав начин сада може Русија да се игра и предложи неког свог високог представника и да исто тако представи као мишљење одређеног дијела земаља које су чланице Управног одбора тзв. Савјета за провођење мира – рекао је Ковачевић и додао да је Инцко посљедњи високи представник и „хвала му што је поднио оставку“.

Он је поновио да Република Српска неће прихватити било каквог новог, поготово не оног који није изабран на начин како је то предвиђено Дејтонским споразумом.

Ковачевић је напоменуо да се од лидера СДА Бакира Изетбеговића могло да чује да од наредног високог представника очекује да буде још ефикасинији од Инцка.

– Када каже још ефикаснији, то значи још ефикаснији против Републике Српске, још мање Српске. То је нешто што они желе за шта нажалост имају подршку опозиционих странака из Републике Српске и што сматрам да је њен највећи проблем – што има представнике који мисле на такав начин – рекао је Ковачевић.

Он је додао да Инцко готово да није имао реченицу да није негативно окарактерисао српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и Републику Српску.

– То са Инцком је прошлост, као и са високим представником. Нас у Републици Српској не занимају никакви високи представници, никакви међународни тутори већ нас занима да потпуно преузмемо одговорност за живот грађана који нас бирају. Желимо да наставимо са политиком повећања плата, повећања пензија, са изградњом вртића, нових школа, да наставимо да се боримо да живот грађана у Српској буде бољи и да што мање људи одлази – рекао је Ковачевић.

То је, како је навео, примарни задатак и на шта сви морају да се фокусирају.

– Нажалост, имамо оне из Републике Српске који заједно са Сарајевом дијеле све политичке ставове о међународној заједници и о Републици Српској. То је нешто што грађани морају да јасно препознају а ми идемо само да се бавимо оним што је наш примарни задатак – борба за што бољи живот свих грађана Републике Српске – закључио је Ковачевић.

Архива