Додик у посјети Херцеговини; Договорена реализација капиталних пројеката

22.05.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је са општинским руководствима општина Гацко и Невесиње.

Подржао је развојне пројекте, чијом би се реализацијом створили бољи услови за живот грађана и привредне активности.

У Невесињу су приоритети пројекти путне инфраструктуре и нова запошљавања.

У Гацку, осим важних капиталних пројеката, основни задатак локалног руководства биће смањење броја запослених у локалној администрацији и рјешавање питања водовода и канализације.

Невјероватно је да је претходно руководство Гацка прокоцкало године и новац од Термоелектране, а да није ријешило горућa питања – водоснабдијевање и канализацију. То је дочекало ову генерацију да та питања ријеши, рекао је Додик.

Презапосленост у општинској администрацији је посебан проблем. За њихове плате издваја се половина годишњег буџета. Додик је рекао да је неко, настојећи да ријеши мале партијске проблеме, онемогућио развој општине.

– Имају два основна задатка – рјешавање вишка запослених у администрацији, како би се буџет учинио могућим, и да се ријеши питање водоснабдијевања и канализације. Овдје сам чуо да је уложено два милиона марака, а потребно је још 3,5, и то ћемо дати да се заврши – изјавио је Додик.

У плану је доградња Дјечијег вртића, ускоро креће пројекат енергетске ефикасности за основну школу, подржао је завршетак Саборне цркве и Спортске дворане.

– Иде обилазница око Гацка, пут Десивој – Врба, на путу према Фочи, то је веома значајано за ову општину – рекао је начелник Општине Гацко Огњен Милинковић.

Вриједност изградње те дионице је око три милиона марака. Посебан проблем, истакнуто је, биће санација буџетских дубиоза.

Тај проблем нема Општина Невесиње. Додик је пружио подршку уређењу магистралног правца према Мостару и пројекту водоснабдијевања.

Од Владе Србије, Невесиње би требало да добије 3-4 милиона евра за стратешке пројекте који ће направити видљиву разлику у развоју. Биће стимулисано ново запошљавање.

– Оно што смо чули јесте да један привредник из области текстила из Источног Сарајева жели да инвестра. Сад је на њима да се договоре, када би могао да запосли више десетина махом жена, то би било значајно – рекао је Додик.

– Разговарали смо о пречистачу, на језеру Алаговац, за који је потребно око 400.000 евра, и који ће се финансирати из средстава за развој Владе Српске. Разговарали смо и о пресвлачењу пута према Мостару – изјавио је начелник Општине Невесиње Миленко Авдаловић.

Учествујући у раду дводневне конференције о заштити права Срба у ФБиХ, у Требињу, Додик је рекао да је проблем са имовином Срба врло озбиљан и генерисан начином понашања органа ФБиХ.

На недопустив начин, дајући рокове који су уски и селективни, није ништа друго него отимачина. Треба се изборити да право на имовину не застаријева, а оно што треба урадити јесте да се са СПЦ, уз помоћ Владе Србије и Републике Српске формира правни тим за рјешавање тих питања.

– Кључни догађај за заштиту имовине Срба у ФБиХ биће када наши људи, политички одани српском идентитету и народу, постане дио институција. Ми нисмо далеко од тога – поручио је Додик.

У Мостару, Додик је поручио да ће Срби у том граду и даље имати његову подршку, и најавио да ће Република Српска Мостару донирати још 1.000 вакцина Спутњик.

Архива