Додик: У ФБиХ покушавају да отму српску имовину; Формирати правни тим

22.05.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у Федерацији БиХ сада покушавају да отму српску имовину и да у оквиру Српске православне цркве треба формирати правни тиме који би се бавио правним питањима и реаговао на доношење одређених прописа.

Додик је рекао да су проблеми Срба у Федерацији БиХ озбиљни, да тамошњи органи, претходно припремајући политичку сатанизацију Срба, покушавају да на недозвољен начин отуђе имовину зато што у неким случајевима Срби не могу да се појаве из различитих разлога.

Истакао је да у Републици Српској ником ништа није отето, да је грађен ауто-пут и да је „веома дебело“ плаћана земља преко које прелази, без обзира да ли се радило Србима или другима, што у ФБиХ није случај.Милорад Додик на конференцији о заштити права Срба у ФБиХ (Фото: РТРС)

– Морамо да се изборимо за то да право на имовину не застаријева поготово након ових дешавања у рату, као што је било то у Републици Српској – нагласио је Додик.

Указао је на важност скупа у Требињу гдје се виде удружени напори Србије, Републике Српске и РУГИПП-а, СПЦ и невладиних организација које на том раде, те да се конципира одређен број закључака који ће бити реалан и проводив, што је важно да се не би шириле илузије шта је могуће, а шта не.

– Оно што треба да учинимо јесте да у оквиру наше институције која је доступна свим нашим људима, СПЦ, покушамо да формирамо правни тим који ће бити подржан од влада Србије и Републике Српске, а бавио би се правним питањима и реаговао на доношење одређених прописа – сматра је Додик.

Истакао је и важност да Српска то ради у оквиру Геодетске управе што говори да је све институционализовано, те нагласио да је због тога и дошао да поздрави учеснике скупа.

– Кључни догађај за заштиту имовине Срба у ФБиХ биће тренутак када наши људи, политички одани српском идентитету и народум постану дио институција у ФБиХ и ми нисмо далеко од тога, наставићемо даље да се боримо – нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су Срби данас присутни у неким општинама у ФБиХ, али да то није довољно

У Требињу је јуче почела дводневна конференција о заштити имовине Срба у ФБиХ, а један од циљева скупа јесте да људи на вријеме и у складу са законом учествују у процесу хармонизације како не би дошло до губитка права на имовинске непокретности.

Архива