Додик: У БиХ нема никаквог кохезионог елемента

03.05.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да у БиХ нема никаквог кохезионог елемента који би могао да окупи конститутивне народе, те оцијенио да ће доћи вријеме мирног разлаза.

Коментаришући ситуацију у вези са неслужбеним дипломатским документом нон-пејпер, наводно упућеног из Словеније у Брисел, Додик је рекао новинарима у Бањалуци да је и Република Српска већ направила неки свој нон-пејпер.

– Свашта се пише, али ако је то помодарство, ево, не шалим се, ми смо већ направили неки наш нон-пејпер, па ћемо га једног дана, када то одлучимо, исто тако послати свима – додао је он.

Додик је оцијенио да је кључна активност Републике Српске то што ће на Народној скупштини одржати расправу, сачинити и артикулисати своју платформу за преговоре са Федерацијом БиХ и Бошњацима и Хрватима као конститутивним народима о томе шта и како радити у БиХ, наравно без странаца.

Он је напоменуо да су странци овдје дуго покушавали да направе њима жељену БиХ, која се показала као нежељени експеримент.

Додик је подсјетио да прије десетак година нико није смио поменути референдум, нити причати о томе да БиХ треба да се распадне, јер је ионако распаднута, док се о томе говорило у Српској.

– Све се то говорило раније, а сада то неки и потврђују, раније су нас кривили као оне који ремете нешто, а данас то чујемо из уста важних људи у свијету – рекао је Додик.

Наводећи да ће доћи вријеме мирног разлаза у БиХ, Додик је истакао да Срби немају разлога да се мобилишу према било каквој ратној опцији и да треба да се окупе око политике која ће дати снагу.

Додик је навео да у БиХ нема говора ни о каквом уставном патриотизму који би могао да се одржи или шири.

– То што у Федерацији БиХ Бошњаци говоре да су БиХ патриоте, нека мисле шта хоће, али за БиХ је потребан неки други патриотизам, а не само бошњачки, а српског и хрватског патриотизма, колико видим, нема и зато се ту не може изградити ништа – закључио је Додик.

Додик је рекао да ће са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, који сутра долази у посјету БиХ, разговарати и о донацији ЕУ, која је крајем прошле године одредила више од три милијарде евра подршке инвестицијама земљама западног Балкана.

Он је навео да је за БиХ, односно Републику Српску предвиђена подршка за нека четири пројекта, од чега и за Коридор 5Ц – од Добоја према Вукосављу, односно Орашју.

– Ту треба да добијемо знатну донацију, што је за нас веома важно јер је дио трасе којом желимо да спојимо Бањалуку са Београдом – рекао је Додик.

Додик је закључио да ЕУ више не ради на проширењу, да нема консензуса о томе да прими нове земље у чланство, док у БиХ фингирају причу о 14 тачака за које знају да не могу бити проведене.

Архива