Додик: Српска ће имати одговор уколико Инцко употријеби своја незаконита овлашћења

12.05.2021 Актуелно

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Република Српска донијети своје одлуке уколико високи представник у БиХ Валентин Инцко у вези са посљедњим закључцима Народне скупштине употријеби било каква своја овлашћења која су незаконита.

– Тада му неће помоћи ни /високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп/ Борељ. Нека обавијести кога хоће – рекао је Додик, одговарајући на питање очекује ли санкције ЕУ након што је Инцко рекао да ће о закључцима Скупштине обавијестити Бореља.

Додик је рекао данас новинарима у Бањалуци да је високи представник уведен Анексом 10 Дејтонског споразума који каже да је и Српска потписница да се он уводи.

– Дакле, он је одговорна страна и нама у Српској. Али, он се намеће изнад нас. Ако покуша да употријеби било каква своја овлашћења која никада нису била законита, то ће бити тренутак када ће Српска донијети своје одлуке, а тада му неће помоћи ни Борељ, па нека изволи – рекао је Додик, коментаришући закључке Народне скупштине у вези са писмом високог представника и иницијативом за преговоре између Српске и ФБиХ о будућности БиХ.

Додик је навео да је на јучерашњој сједници парламента Српске речено да ријеч самоопредјељење постоји у Уставу и у конвенцијама које су његов саставни дио, што је истакнуто у закључцима на том засједању, односно да се прихвата информација која је оквир за израду платформе за преговоре Српске и ФБиХ.

Коментаришући негласање опозиције за поменуте закључке, Додик је рекао да они имају право на свој начин рада, али је нагласио да важне националне теме за Српску треба да окупе све факторе.

– Код њих /опозиционара/ је све исто, било која тачка дневног реда. Имају исти приступ и нападе без икакве способности да се одмакну и почну промишљати о томе свему – рекао је Додик.

Он је додао да такво понашање умањује снагу Српске, али да је увјерен да истински чланови СДС-а и даље стоје на основним вриједностима о Српској и да они немају ништа са руководством које их сада представља.

Додик је рекао да су спекулације приче о наводном уједињењу и „утапању“ НДП-а у СНСД-а.

Народна скупштина Републике Српске одбацила је синоћ захтјев високог представника за поништавање повеља додијељених одређеним лицима и дала подршку одлукама које је донио Одбор за обиљежавање 25 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске 1991-2016.

Парламент је усвојио и иницијативу за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа – Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.

Архива