Додик положио вијенац на споменик погинулим српским борцима

23.05.2021 Актуелно

Село Читлук код Козарске Дубице ускоро ће добити нови асфалт и водовод, који ће, осим мјештанима, од велике користи бити и бројним фармерима из овог краја, истакао је предсједавајући и српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је у овом мјесту посјетио и Храм Свете Петке, за чију обнову је 2018. погинулим борцима Војске Републике Српске.

Село Читлук код Козарске Дубице познато је по сточарству, а већина од 300 становника овог мјеста бави се производњом млијека. Данас је овдје пет фарми са око 500 грла стоке. Један од највећих проблема мјештанима и фармерима представљали су дотрајали, макадамски путеви. У Читлуку је протеклих година асфалтирано око 6 и по километара путева.

– На иницијативу предсједника, Милорада Додика, крајем 2018. године урађен је асфалтни прилаз, односно пут до моје фарме што је увелико олакшало укупно пославање фарме – рекао је пољопривредни произвођач из Читлука Драгослав Зогадија.

Улагања у овом мјесту биће настављена. Током љета биће асфалтирано још четири километра пута од Читлука ка Костајници, а мјесто ће добити и квалитетно водоснабдијевање, најавио је српски члан предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

– До јесени смо рекли да ће то бити готово. Неопходно је обезбиједити око милион марака, а ова средства од Србије која смо обезбиједили у договору за Дубицу и Костајницу свакако ће добро послужити да се ријеше ова два проблема, пут и вода у овом крају – додао је Додик.

Додик је посјетио и обновљену цркву Свете Петке, чије освештање ће ускоро бити обављено. Овај храм, саграђен 1907. године, један је од симбола Читлука.

–  Ми смо ову цркву отели од рушења и земљотреса који је био преткодне године. До прозора су скинути зидови, кров, звоник, около смо санирали темеље. Урадили смо максимално – навео је парох костајнички протојереј Петар Макарић.

Читлук је страдалнички крај. У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату живот је изгубило девет мјештана овог села. На обноваљено спомен-обиљежје страдалим Читлучанима положен је вијенац.

Архива