Додик на Форуму у Грчкој: Српска за поштовање изворног Дејтона

14.05.2021 Актуелно

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик борави у Атини, гдје учествује на шестом Делфи економском форуму.

Додик је у обраћању рекао да Република Српска покушава одбранити свој статус и аутономију, да не тежи сецесији, те да се искључиво залаже за поштовање изворног Дејтонског мировног споразума.

– Не можемо говорити о европском путу, а да не говоримо о актуелној политичкој ситуацију у БиХ. Многи сматрају да БиХ има системску грешку у смислу свог постојања. Различита су мишљења – према једном од њих, потписивањем Дејтонског споразума БиХ је почела процес интеграција. Друга мишљења иду у правцу стварања унитарне земље, трећа ка томе да је потребно сачувати сву аутономију, а четврта да БиХ треба да се разиђе мирним путем – рекао је он.

Додик је нагласио да у свијету не постоји земља у којој високи представник одлучује о унутрашњим питањима, те да је међународна заједница у БиХ, посредством високог представника, наметнула многе реформе које не дају никакв ефекат.

– Због свега тога БиХ је данас знатно сложенија земља, а многи чак сматарају и пропала па чак и земља замрзнутог конфликта, која не може да нађе базични унутрашњи консензус – истакао је Додик.

Додик је рекао да није сигуран да постоји мјесто за БиХ у ЕУ и да су унутар Уније присутни двоструки стандарди, а као примјер навео је Сјеверну Македонији која је испунила све услове, а још чека на чланство.

– Морамо ријешити многа економска и политичка питања, а ситауција се од почетка преговора доста промијенила, као и сами услови за приступање – навео је он.Додик на Форуму у Грчкој Додик на Форуму у Грчкој

Додик је истакао да у БиХ није дозвољено да се говори о било чему другом осим о самој БиХ, иако ентитети и конститутивни народи желе да разговарају о многим другим темама.

– Високи представници покушавају централизовати земљу и одузети нам аутономију – истакао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик се осврнуо се и на компликованост политичког система у БиХ, подсјећајући на чињеницу да се Предсједништво БиХ састоји од три члана, али да Хрвати константно губе свог представника, истичући да актуелни хрватски члан /Жељко Комшић/ није представник хрватског народа. Као проблем је навео и неформирање Владе ФБиХ, што додатно ствара проблеме.

– Стални проблем су и стране судије у Уставном суду БиХ, као и непоштовање Устава БиХ. Све то ствара апсолутну нестабилност – истакао је он.

Додик је подсјетио и на проблем мигрантске кризе.

Говорећи о социо-економским параметрима, Додик се осврнуо на прошлост БиХ наводећи да је она и за вријеме бивше Југославије била неразвијена, те да се јако мало улагало.

– Рат је додатно, а сада и пандемија, осиромашио земљу што је појачало економске и социјалне проблеме, али када говоримо о економској ситуацији у БиХ не постоји јединствен индикатор. Мора се посматрати стање у ентитетима. Република Српска, упркос свему, биљежи раст БДП-а, стопа криминала је нижа у односу на многе земље у региону а безбједност је изузетно добра – нагласио је он.

Одговарајући на питање зашто млади одлазе из БиХ, како показују статитистика ЕУ, Додик је рекао да то није специфичан проблем само за БиХ, већ за многе државе у региону и шире, попут Хрватске, Бугарске, Румуније…

Подсјећамо, Додик је јуче разговарао са највишим званичницима Грчке. Са премијером Кријакосом Мицотакисом разговарао је о политичким и економским темама, истакавши да је БиХ подијељено друштво и да су високи представници својим одлукама разорили Дејтонски споразум. Захвалио се за подршку и за чињеницу да Грчка није пристала да буде дио снага које су бомбардовале у оквиру НАТО пакта Републику Српску и српски народ у цјелини.

Што се тиче економских тема, Додик оцјењује најважнијим договор да туристи из БиХ у Грчку улазе на начин на који то чине туристи из Србије – уз негативан пи-си-ар тест или сертификат да су вакцинисани.

 Додик и предсједница Грчке Катерина Сакеларопулу разговарали су о посљедицама пандемије вируса корона и изразили наду у брзи повратак у нормалност, што би омогућило и економски опоравак. Истакнути су одлични билатерални односи, наглашавајући да постоји више могућности за њихово даље јачање, посебно у области економије.

Додик је разговарао и са предсједником грчког парламента Константиносом Тасуласом и министром иностраних послова Никосом Дендијасом.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ састао се у Атини и са предсједником Владе Црне Горе Здравком Кривокапићем.

Архива