Додик: Инцкова оставка блеф међународне заједнице

27.05.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је оставка високог представника у БиХ Валентина Инцка блеф међународне заједнице учињен да би дошао неко други.

– Он је поднио оставку у најери да се провуче /Кристијан/ Шмит и наравно то је учинио јер га у Сарајеву већ сматрају лудом – рекао је Додик на трибини у Београду под називом „Изворни Дејтон или мирни разлаз у БиХ“ укључивши се у расправу.

Појаснио је да у међународном праву не постоји прича о замјенику високог представника, већ је то вјештачки направљемо имајући у виду атмосферу онога шта је било у Народној скупштини Републике Српске.

– Већ јуче сам имао назнаку па сам реаговао да ћемо прихватити само онога ко буде именован у складу са Анексом 10, а то се подразумијева да се усагласе стране потписнице тог анекса, то су Република Српска, Србија, Федерација БиХ, Алијина БиХ које више нема и Хрватска – истакао је Додик.

Додик је нагласио да је само Карл Билт именован на такав начин, а сви дру

ги немају међународни легитимитет, већ су именовани тако што је Савјет за имплеметацију мира то нешто усагласио и предао Савјету безбједности.

– Чак ни Кристијана Шварц Шилинга није потврдио Савјет безбједности а каже се да усаглашен приједлог утврђује Савјет безбједности – рекао је Додик и додао да ће се видјети шта ће бити на Савјету безбједности и да Српска има нека увјеравања.

Према његовим ријечима, то блефирање иде даље и оно што прво ураде, вјероватно међународна заједница да разбију локални политички амбијент и опозацију ставе на своју страну.

– И опет ће бити Додик измишља због свог интереса, што није тачно. Ми у континутитету покушавамо да вратимо Републику Српску на мјесто које јој и припада по Дејтону, а то је да је страна – рекао је Додик.

Додик је истакао да је Република Српска страна, али да „они хоће да направе атмосферу у парламенту БиХ и промијене Устав“.

– Устав се само потврђује у парламенту након што га стране дефинишу. То је суштина – рекао је Додик.

Архива