Цвијановић: Значајно обиљежавати све важне датуме из историје

08.05.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је значајно да се сви важни датуми из историје обиљежавају и да се исказује поштовање према жртвама.

Цвијановић је истакла да догађаји попут данашњег обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац у Доњој Градини изазивају емоције и посебно опредјељење да се спријечи да се такве ствари понове.

– Доња Градина је мјесто гдје смо веома емотивни и посебно тужни, ужаснути и забринути при посмисли да се тако нешто могло десити и надамо се да се никада више неће поновити – рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Она је указала да свијест о националном не треба сузбијати нигдје, али да се паралелно са тим треба градити свијест да мржња и било какве разлике не треба да буду повод да би се одузео нечији живот.

– Нажалост, наша прошлост је тешка са пуно ожиљака и рана и треба да исказујемо поштовање према жртвама – рекла је Цвијановић.

Она је оцијенила да оно што се дешавало у прошлости и што представља велику ствар за неки народ или неку заједницу заслужују дужну пажњу и поштовање.

– Ове године, као што је то случај био и претходне, сви значајни датуми из историје се обиљежавају на један другачији начин због епидемиолошким мјера – додала је Цвијановић.

Архива