Цвијановић: Република Српска промовише концепт стабилности и мира

06.05.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да Република Српска не подрива ни стабилност нити мир, већ управо промовише концепт стабилности и мира.

Према њеним ријечима, разговори које нуди Република Српска, управо су у функцији нормалног развоја друштва, те сагледавања на који начин уредити неке односе, знајући да неки међународни поступци или алати, који су примјењивани у претходном периоду, нису дали жељени резултат.

Говорећи о извјештају високог представника у БиХ Валентина Инцка Савјету безбједности УН, Цвијановић је поручила да су ти извјештаји постали клише, али и да су с друге стране, велика обмана широке међународне јавности.

– Кад је ријеч о високом представнику и онима који га чврство промовишу и стоје иза њега, ту је на сцени забијање или стављање главе у пијесак или гурање ствари под тепих, немогућност, неспособност или непостојање жеље да се сагледају ствари у неким реалим оквирима – рекла је Цвиајновић у емисији Печат наше телевизије.

Цвијановић је додала да је Република Српска све друго у односу на то.

– Ми желимо да у Републици Српској заиста проанализирамо одређене ствари, да видимо шта су боље рецептуре, да ли постоји неки начин да се крећемо у будућности, а да то буде пут каквог-таквог успјеха – сматра Цвијановић.

Очигледно је, додала је она, да се ово што сада постији на сцени, али и годинама уназад није показало као добро нити је у функцији стабилности.

– Нажалост, није ни у функцији прављења неких бољих међуетничких односа, политичког разумијевања, унутрашњег дијалога, бар неке интересне кохезије. Ви данас у БиХ немате чак ни ту интересну кохезију, да кажете – то је наша оријентација, идемо да пратимо неки интерес – нагласила је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да „ово овдје није интерес ни Бошњака ни Хрвата нити Срба“.

– Ово је једно стање разуђености које нам одвлачи пажњу, енергију, вријеме и новац од онога што би требало да буду приоритети. Република Српска хоће унутрашњи дијалог у оквиру БиХ зато што цијенимо да тај дијалог може донијети добар резултат и иза којег можемо сви да станемо – навела је предсједник Српске.

Међутим, тврди Цвијановић, једноставно постоје странци који не желе да се стране у БиХ договарају, већ они желе да посредују и да се они питају.

Цвијановић је поновила да Република Српска нема претензије ни према чијој стабилности, не жели ни од кога да одузме ни трунку стабилности, већ хоће да сви заједно имају стабилност.

Она је подсјетила да је БиХ у једном периоду имала једну структуру која је била апсолутно децентрализована, онако како је то Дејтон рекао.

– То је био добар период, јер сте у оквиру те децентрализације ипак имали осјећај неке сигурности да нико никога неће угрозити, да нико никоме неће ништа узети и имали сте циљ да се негдје крећете. Имали сте чак и увјерење да ће се временом донијети неке другачије одлуке, па ћемо и сами да гледамо шта може бити функционалније. Можда бисмо сами уредили неке ствари – рекла је Цвијановић.

Међутим, додала је она, то је урушено, а БиХ је постала „паћеник разних експеримената“.

– Срамота је, а и туга да било који народ буде под сталним притиском, неразумијевањем и немогућношћу да искомуницира, а зна да нешто може да буде боље – навела је Цвијановић.

Она је указала и на сталне нелогичности, наводећи као примјер изјаве високог представника Валентина Инцка који каже да Република Српска нарушава оно што је Дејтон, док у Републици Српској, заправо, стално позивају на Дејтон.

– Онда вам дође други међународни представник и каже да је Дејтон превазиђен, да је ретроградна категорија. Па, добро момци, шта ви хоћете од нас? Данас нам причате да ми урушавамо Дејтон, а сутра говорите да је Дејтон ретроградан, да не може постићи свој циљ. Шта ви хоћете од нас, да бисмо ми знали како да се према вама поставимо – упитала је предсједник Српске.

Цвијановић је нагласила да се, у склопу приче о европским интеграцијама, од БиХ сада тражи да мијења уставни систем, објашњавајући да ће држава бити функционалнија.

– Ево сад да кажем да неће бити функционалнија. Све што смо смјестили на ниво БиХ, а није ту становало раније, ништа није донијело више реда и мање трошење пара. Напротив, имамо неку административну хоботницу коју ми хранимо овдје. Сваки грађанин треба да зна, што више расте администрација БиХ мање му новца остаје, зато што, према принципима које су договарали Младен Иванић и остали, прво нахраните државу БиХ, а шта остане дијели се ентитетима – навела је Цвијановић.

Она је поновила да Српска ништа не отима од БиХ, него само хоће да она функционише у складу са уставним надлежностима и да свако извршава свој дио обавеза.

Архива