Цвијановић: Приче о реорганизацији БиХ су легитимне

19.05.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српској покушавају да забране да помиње приче о будућности, реорганизацији БиХ, мирном разлазу, а у питању су све легитимне теме.

Цвијановић искрено вјерује да Република Српска може да фунцкионише, јача, живи и буде добра свим комшијама.

– Мислим да Српска већ сада има потенцијал да разумије контекст, односе, регионалну и глобалнију димензију, да можемо да се у све то уклопимо – рекла је Цвијановић за Радио Београд 1.

Она је додала да Српској покушавају да забране неку нова варијанту и формулу за БиХ.

– Ако свугдје у Еворпи, свијету можете промовишете своје политичке платформе, било какву ствар која не значи да ћете некога убити, уништити, него намећете нешто у политичком дискурсу што је обична политичка тема, зашто би то било забрањено у оквиру БиХ? – упитала је Цвијановић.

Она је упитала зашто је могуће да се проблематизује одређен односе у Белгији, гдје су двије или три заједнице, а само се овдје не смјије ништа рећи, осим да се прича да је БиХ успјешна, иако није није, да мора остати јединствена, мада се не зна да ли ће остати.

Она је подсјетила да је у Дејтону договорена децентрализација БиХ и да је Српска дала сагласност на Дејтонски споразум који је подразумијевао и предвидио децентрализовану државу у којој свако има своју комоцију.

Цвијановић је оцијенила да је тема о враћању признања, коју је наметнуо Валентин Инцко, измишљена и намјерно продукована с намјером да би високи представник могао да интервенише и доноси неке законе, као и да се продукује криза у БиХ.

Говорећи о Инцковом захтјева упућеном парламенту Српске да одузме ордење Радовану Караџићу и Биљани Плавшић, Цвијановић је подсјетила да парламент Српске није додјељивао ордење било коме већ је то радио посебан одбор који се формира ад хок за одређене прилике, а сада га је немогуће саставити, мада вјерује и да би, када би то било могуће, одлука била иста.

– То опет морамо посматрати у свјетлу настојања високог представника и међународног фактора да они продукују кризе у БиХ. Нисмо ми ти који продукујемо кризе у БиХ, они их свакоденвно продукују – оцијенила је Цвијановић.

Она је истакла да су признања дата за рад у неком историјском периоду, па је апсурд данас се бавити тиме, те сматра да је непримјерено бавити се сада тим стварима у спектру стварних проблема.

– Сада се бавимо пандемијом, економијом, оним што је стварни живот, покушавамо да наше институције држимо оперативним и успјели смо у томе, упркос великој кризи. Покушавамо да уредимо своје односе са другим партнерима у оквиру БиХ, али вам то стално неко не да. Сваки пут када дођете до нечега да бисте могли да направите нешто што је добра ствар, наметне се нека тема – рекла је Цвијановић.

Она је оцијенила да је та тема измишљена и намјерно продукована с намјером да би високи представник могао да интервенише и доноси неке законе, у којима би неког спречавао да прича о геноциду, што је сулудо у 21. вијеку, ери у којој се упорно прича о демократији и слободи говора.

Цвијановић је истакла да високи представник себи тражи покриће за неке наредне кораке, али да Српска има јасан став да је он превазиђен и да више нема шта да намеће.

Она сматра и да данас свако сваког може назвати лоповом, да му укаља породицу, каже да је украо, удавио и да за то у БиХ не одговара, једино можда плати неку малу казну.

Архива