Цвијановић: Опозиција показала незрелост и недораслост разматрању озбиљних тема

29.05.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да то што се опозиција није одазвала њеном позиву на састанак поводом именовања Кристијана Шмита за високог представника у БиХ показује њихову незрелост, те да је тема преозбиљна да би се бавили политичким игрицама.

Цвијановић је истакла да је њена обавеза, као предсједника, да када се деси тако важна ситуација, на састанак позове људе за које сматра да су релевантни.

– Сматрам да су релевантни представници политичких партија који имају своје позиције, своја посланичка мјеста у оквиру Народне скупштине Српске и тиме сам се руководила – рекла је Цвијановић.

Она је напоменула да је и раније постојала пракса да опозиционари „играју различите игре“, те да се одазову и дођу на састанак, па причају једно, а саопштавају нешто друго након састанка, или да пошаљу неког другоразредног или трећеразредног представника, а не лидера партије, па он не може да преузме на себе обавезу и дефинише одређен став.

– Онда они само фигурирају и кажу како морају да се консултују и тако даље. Жељела сам да чујем лидере, ваљда они имају неко своје мишљење о томе – рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Она сматра да је тема преозбиљна, те да није вријеме да се опозиција бави тричаријама и политичким игрицама.

– Драго ми је да је владајућа коалиција заузела такав став, који је био и очекиван. Народна скупштина је безброј пута расправљала о девијацијама које су нанијели високи представници и односи међународног фактора овдје и било је важно да се у том формату још једном састанемо како бисмо се суочили са праксом која је накарадна – оцијенила је Цвијановић.

Она је додала да је право опозиције да се понаша тако као што се понаша, те да одлучи да не дође, да ли зато што не смије да говори о томе или зато што нема мишљење, или зато што показује свој став или однос према институцијама Српске.

– Не треба да нам причају да је то нејединство зато што су раздвојени. Раздвојени су зато што није било прилике да буду заједно. Да су позвани тада на брзину како су позвани и представници партија из власти, рекли би сигурно да за то немају времена – рекла је Цвијановић.

Она је напоменула да су имали цијели дан да одлуче, као и најаву којом су били обавијештени, те додала да, за разлику од њих, нико из владајуће коалиције није поставио питање зашто је о састанку обавијештен телефоном.

– А замислите опозиционаре који кажу: „лијепо је што сте нас назвали, али морамо то да добијемо у писаној форми“. Онда добију у писаној форми, али прије тога припреме одговор и пусте га у медије како негдје неће ићи. Па онда још неки потврде и када ви то прихватите и не правите проблем, онда кажу да ипак неће доћи. Па то је дјетињасто, незрело и недорасло амбијенту и томе да сте озбиљна политичка партија, а да немате став о тако важним питањима – рекла је Цвијановић.

Она сматра да је улога ове генерације политичара да поправи све што се може поправити, како наредне генерације не би носиле баласте које су данашње генерације преживјеле.

– Хоћемо фер утакмицу у БиХ. Хоћемо фер државу у којој се нико не фаворизује и нико не сатанизује. Нажалост, сада се фаворизује оно што је бошњачка сцена, а сатанизује се оно што је Република Српска и ваљда та опозиција има храбрости да допринесе јавном дискурсу и јавној расправи о тој теми – рекла је Цвијановић.

Она је захвалила странкама у власти јер су то питање схватиле озбиљно и потврдиле опредјељење које је већ изнијето кроз закључке у Народној скупштини Републике Српске.

– Наши грађани заслужују да знају шта се дешава. Живимо у продуженом експерименту, малтретирају нас у овој држави, наш идентитет и циљеве. Када ојачамо наше институције покушавају нас зауставити. Зашто? Да бисмо прихватили да се о свему одлучује у Сарајеву. То се неће десити и то је порука коју је требало да пошаљу и представници опозиције, али њима на част и образ – закључила је Цвијановић.

Архива