Цвијановић: О будућности БиХ се мора разговарати, ово што имамо је тешка болест

22.05.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да се о будућности БиХ мора разговарати, али и одлучивати, јер ово што имамо је тешка болест.

Да су политички представници бошњачког народа заинтересовани за будућност БиХ, рекла је Цвијановић, онда би нешто урадили и да је осигурају, а овако само по ко зна који пут доказују да је за њих прихватљива једино БиХ у којој ће доминирати један народ, а на штету друга два.

На питање Срне да прокоментарише изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића да нема никаквих преговора ентитета о будућности БиХ, Цвијановић је рекла да је њихова ствар да ли ће преговарати или неће.

– Наше је да нудимо и знамо зашто то радимо. Немамо исту визију земље која би требало да буде заједничка. Нећемо централизацију на штету интереса Републике Српске и то је став наших институција. Могли смо бити партнери, али Бакир и њему слични за то нису способни – истакла је предсједница Српске.

Она је додала да Република Српска нема времена за исцрпљивање, нити спремности за одрицање од своје аутономије, те да је већ довољно оштећена међународним интервенцијама усаглашеним са жељама Бошњака.

– У једном се, ипак, може сложити са Изетбеговићем, а то је да су преговори о земљи у којој можемо живјети завршени крајем 1995. године. На такву земљу смо дали сагласност, а на ову каква је испала, нисмо никада. Зато је неопходно разговарати, а не забијати главу у пијесак и таворити у земљи која је тешко болесна због упорних ратних и политичких поклича који долазе из Сарајева и настојања да се каља и уништава Република Српска – нагласила је Цвијановић.

Коментаришући поновни Изетбеговићев позив Савјету за имплементацију мира да уведе санкције српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику због, како каже, сецесионистичких пријетњи, Цвијановић је рекла да је то устаљена матрица политичког Сарајева, а посебно Бакира Изетбеговића и да је њима једино важно да ућуткају Додика и нанесу штету Републици Српској.

– Да на санкције других позива човјек који је огледало радикализма и екстремизма, као и проблематичних веза такве природе само је доказ више да се о будућности БиХ мора разговарати, али и одлучивати, јер ово што имамо је тешка болест – поручила је предсједница Српске.

Архива