Цвијановић: Нисам оптимиста да ће Српска имати саговорнике у Сарајеву

19.05.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће Српска у складу са закључцима Народне скупштине формирати тим за разговоре са Федерацијом БиХ, али да није оптимиста да ће Српска имати саговорнике јер политичко Сарајево деценијама живи у неком замрзнутом стању, очекујући да неко други ради оно што је њихов посао.

Она је нагласила да ће они прије отићи код странаца да се „искукају“ на Републику Српску да би тамо добили заштиту, те да би ти странци поставили неке услове.

– Дакле, они су у једном и самодеструктивном и општедеструктивном стању, они нису саговорници и не желе да буду саговорници. Са њима можете бити саговорник само ако кажете – одустајем од Републике Српске, нећу да јачам Републику Српску, само има БиХ – рекла је предсједница.

Она је указала да БиХ може опстати и функционисати само ако су сви заиста равноправни.

– То је формула да ви опстанете. Та прича да је неко већински, да је мањински, то не пије воду овдје. Ми нисмо дали сагласност на такву државу. Дали смо сагласност у којој су сви у комотној позицији, свако има свој дио аутономије коју чува, има право да чува и нико не смије да га тјера да се одрекне те аутономије – рекла је Цвијановић за Радио Београд 1.

Она је додала да су Српску, нажалост, стално тјерали да се одриче своје аутономије, што она неће.

Цвијановић је нагласила да је Република Српска сагласна да разговара о томе како да се уреде ствари у БиХ.

– Дајте да видимо како једни са другим можемо угодно, лијепо да живимо, да се усмјеримо на оно што је развој, да нам нико не отима надлежности, да свако поштује оно што је Република Српска, јер ми поштујемо оно што је ФБиХ, а поштујемо и оно што је ниво БиХ – рекла је она.

Цвијановић је истакла, да то, међутим није онај БиХ ниво за који је Српска дала сагласност.

Наводећи да је Српска отворена за разговор о свим темама, Цвијановићева је рекла да са друге стране, у Сарајеву немају такав однос према разговору, јер су навикли да неко други мисли у име њих, да испоставља захтјеве па чак и разговара.

– А, ми смо навикли да сами мислимо, да ми испостављамо оно што мислимо да би требало да буде на дневном реду па ћемо се наћи негдје са нашим партнерима и да коначно и радимо у складу са тим. Да се хтјело направити од ове државе заиста функционалну, она је могла да буде децентрализована без ових интервенција високих представника и да ми сједимо као озбиљни људи и причамо – рекла је Цвијановић.

Она је додала да је Српска спремна да са ФБиХ прича о корисним темама, о томе да ли се може урадити неки заједнички пројекат енергетски, инфраструктурни, који би могао да повеже неколико општина у Српској и ФБиХ.

– Ми смо зато и били расположени, али нема тог расположења са друге стране. Они о томе причају само кад треба рећи – е, треба подићи на ниво БиХ. Када подигнете горе то је то – рекла је она.

На питање колико дијалог отежава чињеница што у ФБиХ још нема формиране власти, Цвијановић је истакла да њу не интересује како је у ФБиХ, јер живи у Српској, која је прва и ефикасно формирала власт.

Цвијановић је оцијенила да су странци лицемијерни, јер не коментаришу неформирање власти у ФБиХ, а да би, да је то случај са Републиком Српском, Српска била у свим извјештајима, да би се писало да је неефикасна, неефективна, како је катастрофално што се не имплементирају изборни резултати, како су грађани заслужили нешто боље.

Она је подсјетила да су сви престали да причају и о проблему са параџематима у ФБиХ, као што се престало причати и о проблему људи који одлазе на страна ратишта.

Предсједница Српске је истакла да је иницијатива за дијалог покренута да би подстакли ФБиХ на заједнички разговор са Српском, те поручила политичком Сарајеву да схвате да су се у Европи ствари промијениле, да имају преча посла од БиХ.

– Ево формирали смо иницијативу да их подстакнемо, да им кажемо – људи ми живимо заједно, ако хоћемо да живимо заједно, морамо да сједемо, да разговарамо, да тражимо рјешења, немојте очекивати да ће вам отварајући врата неке амбасаде направити неко рјешење. Ма како позициониране њихове политике и дефинисане негдје далеко, тамо су се ствари промијениле. Имају они преча посла – рекла је Цвијановић.

Архива