Цвијановић: Инцко не може никоме задавати дневни ред

29.05.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да Република Српска не прихвата наметнута рјешења и да одлазећи високи представник Валентин Инцко не може никоме задавати дневни ред.

Поводом Инцкове изјаве да доласком Кристијана Шмита на функцију високог представника очекује офанзивнији приступ БиХ у смислу наметања одлука, па чак и кажњавања, Цвијановићева је изјавила новинарима у Бањалуци да је „све око Инцка овдје бесмислено“.

– Ви одлазите одавде и задајете дневни ред неком новом високом представнику, а потрошили сте овдје силне паре међународне заједнице које сте књижили да су помоћ БиХ. Били сте овдје неких 10-12 година вријеђали кад год сте могли Републику Српску и тако даље и онда као задајете дневни ред неком другом. Ми не прихватамо наметнута рјешења, може Инцко причати шта хоће – истакла је Цвијановић.

Она је навела да је Инцко одлазећи некредибилни представник међународне заједнице и да се не може „начудити да су га држали оволико дуго с обзиром на све оне лудости које је саопштавао, с обзиром на његову пристрасност коју није крио и све фабрикације које је слао одавде у форми неких својих лажних или тенденциозних извјештаја“.

Према њеним ријечима, високи представник као прво треба да буде изабран у складу са прописаном процедуром.

– Није је прописивао нико овдје сједећи у Бањалуци. Зна се како је прописана и Дејтон је предвидио јасно шта је мандат високог представника, на који начин он бива именован – навела је Цвијановић.

Она је додала да је чињеница да је БиХ велики експеримент и да се наставља тај експериментални приступ.

Цвијановић је рекла да поново на неком кружоку амбасадори у оквиру Савјета за имплементацију мира, који није предвиђен Дејтоном, разматрају неко питање и усвајају неку одлуку о томе ко ће бити високи представник па онда иду даље да је шаљу или не шаљу у неку процедуру која није прописана“.

– Нама не требају високи представници, ми одлично разумијемо да је то дејтонска категорија, али да је овдје постојало искрено опредјељење да се БиХ креће ка ЕУ, та институција би се угасила – нагласила је Цвијновић.

Она је додала да, ако већ није дошло вријеме да се угаси, онда мора да буде у оквиру свог мандата, мора да буде постављен човјек на адекватан начин и мора да се придржава свог мандата.

– То да вријеђа народе као што је радио Инцко, причао о једном ентитету као што је причао о Републици Српској, без икаквог осврта на сва чудеса која су се дешавала у Федерацији БиХ, од безбједносних изазова, од параџемата, од разних циркуса који су тамо постојали, па чак и чињенице да ви тамо још имате стару владу, они чак не спомињу ни ту чињеницу – рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, они се ни тиме не баве чак да кажу „није нормално да сте имали изборе прије двије и по године, а да нисте имплементирали изборне резултате“.

– Да се то којим случајем десило у Републици Српској, они би писали и причали на сва звона гдје год то стигну – додала је Цвијановић.

Она је подсјетила на „феномен двије школе под једним кровом“, указујући да су сви су у свијету указали да је то скандалозан примјер сегрегације у образовном систему, гдје се раздвајају бошњачка и хрватска дјецу, те кадар.

– Ми немамо никаква очекивања од високих представника. Мени је једино жао што су сваки нови високи представник или неки стари који се задржао овдје само смањена шанса нама да се крећемо ка ЕУ. Нама је то сада свима јасно – навела је Цвијановић.

Она је рекла да прича како ће доћи неко, иза кога стоји нека снажна земља па ће убрзати пут ка ЕУ, није тачна и да је то је лаж.

– Бавећи се питањем именовања, видјели сте да је био састанак владајућих партија, ми се нисмо бавили именом и нас не интересује да ли је то господин Шмит или неко други, ни из које он државе долази – навела је Цвијановић.

Она је истакла да Републику Српску интересује да се тај поступак спроведе у складу са процедуром да би имао неки кредибилитет „и да онда постоји разумијевање да тај неко треба да свој мандат, држи, сведе и уоквири у оно што је мандат предвиђен Дејтонским споразумом“.

– Ово што данас имамо у БиХ резултат је ужасног интервенционизма међународне заједнице, поступања мимо Устава, који је Анекс четири Дејтонског споразума. Све што су радили овдје, радили су наопако, зато је ова земља наопака. Зато је нама важно да Република Српска буде онаква каква треба и зато смо се посветили развоју и јачању њених институција – додала је Цвијановић. 

Архива