Цвијановић: Двије владе договарају пројекте на добробит свих грађана

19.05.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да владе Српске и Србије договарају пројекте на добробит свих грађана и изразила задовољство сарадњом двије владе и заједничким сједницама које се одвијају у континуитету.

Она је истакла да је након тешке године короне, важно да се иде даље.

Цвијановић је навела да су се и поред паузе због епидемије, све вријеме одвијале интензивне активности на релацији двије владе и између министарстава, неопходне како би се се релизовали сви пројекти до којих се сада дошло.

– Задовољна сам чињеницом да можемо тијесно да сарађујемо и што смо опредијељени да заједничке пројекте реализујемо на добробит грађана и Србије и Српске и што заједно радимо не само на економском терену, него и што смо могли да користимо одређену помоћ из Србије у ово тешко вријеме – рекла је Цвијановић за Радио Београд један.

Цвијановић је указала да је јако важна институционална сарадња и њихово међусобно разумијевање, што се дешава управо због упућености Српске и Србије једне на другу, које су повезане на све могуће начине, а не само формално кроз Споразум о специјалним и паралелним везама.

Она је рекла да Србија и Српска нису само повезане родбинским и пријатељским везама, које везују један народ без обзира гдје живио, него је та упућеност природна и по жељи грађана и Србије и Српске.

– Цијели низ година већ захваљујући предсједнику /Србије Александру/ Вучићу и премијерки /Ани/ Брнабић, заиста постоји та тијесна веза и упућеност која је основ за реализацију важних ствари – истакла је Цвијановић.

Она је рекла да данас не постоји ниједна област у којој се не реализују различити пројекти и сарадња, нити иједна ствар која је стратешки важна а да се надлежни из Српске нису упутили у Србију да о томе попричају и да се види да ли Србија може да буде дио тога.

– Србија је данас озбиљна и уређена држава која зна шта чини и која зна како ће изгледати и будућносту у коју треба да се закорачи, има све полуге и механизме, које нажалост БиХ нема. Ми смо срећни што имамо Србију која је таква каква јесте и што води рачуна о Републици Српској, знајући да је то управо та најприроднија веза – истакла је Цвијановић.

Цвијановић је подсјетила на низ пројеката које финансира и донира Србија у Републици Српској, у готово свакој локалној заједници, захваљујући потреби, жељи и опредијељености Србије да остави траг у свакој општини у Српској, што грађани Српске, гледају на један посебан начин у односу на било ког другог потенцијалног донатора.

– То је вјероватно једна психолошка димензија која подразумијева низ ствари, а прва је да имате Србију која о вама води рачуна, која хоће да помогне грађанима широм Републике Спрске, без обзира да ли живе у некој малој развијеној или неразивјеној локалној заједници – рекла је Цвијановић.

Она је навела да постоји низ пројеката од домова здравља који су реконструисани, од набавке одређене опреме, школских објеката, вртића, тргова, улица, којима су људи у Српској давали назив „Србија“ да тиме покажу да је Србија ту и да је присутна.

Цвијановић је изразила задовољство што се кроз тај континуирани програм подршке сваке године у Србији одобре одређена средства која долазе у локалне заједнице Српске, те додала да ће, ако се ова динамика настави, ускоро у свакој локалној заједници у Српској бити урађен неки од тих пројеката.

Она је као важно истакла и везу Србије и Српске у хуманитарној сфери, напомињући да је Влада Србија највећи донатор годишње хуманитарне акција у Српској која је увијек усмјерена на подршку или угроженим категоријама или болесној дјеци, односно различитим групацијама које су погођене у здравственом смислу или имају неке потешкоће.

Архива