Цвијановић: Додатно унаприједити сарадњу са привредом

31.05.2021 Актуелно

Сарадња Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци и привреде је квалитетна, али је неопходно унаприједити ради додатног економског развоја, закључено је данас на састанку предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, министара у Влади Српске и представника Универзитета.

Цвијановић је истакла да је потребно унаприједити сарадњу Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци и привреде, јер би се тиме било побољшано опште стање у друштву.

– Веома је важно што овај факултет посвећује пажњу запошљавању наставног кадра, а сви заједно се боримо да број студената буде већи. Чињеница је да студенти који заврше овај факултет не чекају дуго посао – рекла је новинарима Цвијановић.

Она је истакла да је добро што постоји могућност да се студенти Шумарског факултета додатно усавршавају и добију посао у Шумама Српске у којима је тренутно запослено 4.900 радника.

– Институције Републике Српске ће уважити потребу која се односи на додатно унапређење сарадње Шумарског факултета и привреде. Биће у функцији стварања бољег амбијента и материјалних претпоставки за Универзитет у Бањалуци – рекла је Цвијановићева.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић нагласио је да институције Српске подржавају рад Шумарског факултета, који је наслоњен на највећи ресурс Српске, а то су шуме које заузимају 50 одсто територије.

– Шумарски факултет мора бити расадник кадрова за јавна предузећа и сервис Шумама Српске – рекао је Рајчевић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић каже да Министарство, које предводи, помаже Шумарском факултету у набавци опреме и унапређењу рада.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин сматра веома важним да професори Шумарског факултета буду сарадници Шума Српске и да мора бити изграђен центар за подршку дрвопрерађивачкој индустрији.

Декан Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци Маријана Каповић Соломон рекла је да је шумарство кључна грана за економски развој Српске и да зато научна подршка мора бити неизбјежна.

– Имамо подршку предсједнице Српске и институција за наш даљи развој. Сарадња и са предузећима је добра, а потреба укључивања науке у газдовање шумама је неопходна – нагласила је Соломон.

Архива