Вишковић: Српска и БиХ преварене и оштећене путем „Ковакс“ набавке вакцина

01.04.2021 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у магазину Печат наше телевизије рекао је да је Српска до данас за своје грађане уплатила више од 500.000 доза вакцина против вируса корона, довољних за 50 одсто становништва, што је коштало више од 20 милиона КМ, али да је БиХ преварена и оштећена када је ријеч о набавци вакцина путем програма „Ковакс.

Истакао је да је у септембру прошле године БиХ потписала уговор са Ковакс механизмом, гдје је Српска аплицирала, односно, на неки начин резервисала, 400.000 доза вакцина. Међутим, до сада је мали број вакцина стигао у Републику Српску.

– Само прије пар дана, добили смо за Републику Српску неких 16.000 доза, што је изузетно, изузетно мало гледајући на период који је протекао од септембра до краја марта ове године – сматра Вишковић.

Будући да су путем Ковакс механизма, како каже Вишковић, преварена и оштећени, Република Српска се окренула самосталној набавци, ка Русији.

– До сада је дошло око 43.000 доза вакцина. Ми очекујемо и у наредним данима, сукцесивно, испоруке негдје од 20.000-30.000. Ја очекујем да у идућој седмици дођу. Када говоримо о 20.000 или 30.000, то је исто толики број доза, за исто толико становника – навео је Вишковић.

Он је захвалио Србији која је показала хумани гест омогућивши Српској, БиХ и земљама регије да користе њихове ресурсе у вакцинацији.

Архива