Вишковић: Излазак на Лондонску берзу историјски тренутак за Српску

28.04.2021 Актуелно

Они људи који се баве струком без политике, оцијениће да је излазак на Лондонску берзу историјски тренутак за Републику Српску, истакао је предсједник Владе Српске Радован Вишковић гостујући у нашој емисији Актуелно.

– То наше задужење је било планирано у буџету за 2021. годину коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске 15. децембра прошле године. И тамо је одлука која прати то задужење, што значи да Влада Републике Српске није прекршила ни један једини закон. Тамо пише да је каматна стопа до пет одсто, да се излази на међународно тржиште, који су рокови и све смо испоштовали – нагласио је Вишковић.

Подсјетио је да су за обвезнице Српске била заинтересована 54 купца.  

– Сви су били из веома озбиљних земаља, а највише их је из Америке и Европе. Ти људи савршено знају свој посао, они то раде без политике, гледају гдје ће и на који начин зарадити. Ми смо први пут изашли на свјетско финасијско тржиште, и успјели смо да емитујемо наше обвезнице по камати 4,75 одсто – истакао је премијер Републике Српске.

Вишковић је подсјетио да је Република Српска 2017. године излазила на бечку берзу.  

– Тада су наше обвезнице купиле банке са наших простора по истој каматној стопи. Само са значајно већим пратећим трошковима, а сада имамо дупло мање трошкове, обрада, адвокати, процјена ризика. Ми имамо бонитет Б3 за БиХ, и не можемо се отети, ту смо гдје јесмо. Наши економски показатељи оцјењени су највећом оцјеном. Наша тренутна задуженост добила је највећу оцјену, а најмању оцјену добило је уставно уређење БиХ – појасно је Вишковић.

Он је додао да су бројне земље када су први пут излазиле на Лондонску берзу имале много неповољнију каматну стопу него што је то био случај са Српском.  

– Турска је први пут имала 11 одсто камату, Србија девет одсто, па Бјелорусија, Црна Гора, сви су имали значајно веће камате него што је имала Република Српска – рекао је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске нагласио је да многи нису срећни што је Српска успјешно пословала.

– Многи нису срећни што је Српска обезбиједила на такав начин новац, већ треба да будемо нечији послушници, да од тога неког зависимо, а тај неко да нас уцјењује. Овим смо показали да Српска има институције, људе и капацуитет. Има могућност да обезбиједи и додатна финансијска средства за своје грађане без уцјена и то је оно што боли многе – закључио је Вишковић.

Архива