Вишковић: Изградњом дионице ауто-пута на коридору 5Ц наставља се инвестициони циклус

29.04.2021 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је значај изградње ауто-пута на Коридору 5Ц кроз Републику Српску, на правцу од Руданке до Путниковог брда, да би се наставио инвестициони циклус, раст БДП-а и развој економије у Српској, те изразио задовољство што ће извођач радова бити домаћа фирма.

Вишковић, који је присуствовао потписивању уговора о пројектовању и изградњи овог дијела ауто-пута, рекао је да ће то омогућити и раст јавне потрошње и квалитетнији живот грађана у Српској.

Он је честитао потписницима уговора представницима предузећа Аутопутеви Републике Српске и Интеграл инжењеринг финализацију посла, те навео да је тендер за извођача радова рађен према процедурама ЕБРД-а, као и да је избор извођача био у њиховој надлежности.

Вишковић је изразио задовољство што је посао извођача радова добила домаћа фирма, иако су на тендеру учествовале и свјетске компаније из Турске, Кине и других земаља.

– Компанија Интеграл инжењеринг се већ реферисала да ради мостове и путеве и у земљама у окружењу. За Српску је веома битно да има компанију која може да се раме уз раме носи са осталим свјетским и европским компанијама – рекао је Вишковић.

Он је навео да је дионица од шест километара, иако је ријеч релативно кратка, грађевински веома захтјевна, са комплексним инфраструктурним објектима, који се налазе на њој.

– Компанија преговара и са предузећем Ауто-цесте Федерације БиХ за дио посла који ће се преклопити иза Путниковог брда и који прелази на територију овог кантона, те се надам да ће Интеграл добити и тај дио посла – рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, након првомајских и васкршњих празника, биће убрзане процедуре и на потписивању уговора за извођење радова на ауто-путу од Раче према Бијељини да би и та инвестиција могла да почне.

– Већ половином маја имаћемо и камен темељац на изградњи Хидроенергетског система Горња Дрина, а у току године треба да крене и изградња аеродрома Требиње. То значи да ћемо у току године доћи у позицију да имамо значајне инвестиције на подручју Српске, које ће прећи износ од 1,5 милијарду КМ – нагласио је Вишковић.

Представници предузећа Аутопутеви Републике Српске и Интеграл инжењеринг потписали су данас у Бањалуци уговор о пројектовању и изградњи ауто-пута на Коридору 5Ц кроз Републику Српску, на правцу од Руданке до Путниковог брда.

Ријеч је о дионици дугој око шест километара, коју карактерише неколико захтјевних објеката, као што је мост преко ријеке Босне, вијадукт, надвожњак, усјек и два тунела.

Уговор су потписали директор „Аутопутева Републике Српске“ Душан Топић, вршилац дужности извршног директора за техничке послове овог предузећа Миленко Дакић и директор „Интеграл инжењеринга“ Слободан Станковић.

Уговорена вриједност радова је 93.719.409 евра, рок за завршетак је три године. Пројекат ће бити финансиран кредитом Европске банке за обнову и развој, као и бесповратним средствима Инвестиционог оквира за западни Балкан.

Архива