Видовић: На Лондонску берзу могу само кредибилни, а то Српска јесте

21.04.2021 Актуелно

Лондонска берза је једна од најзахтјевнијих на свијету, и ту може изаћи само кредибилан продавац и купац, а то Република Српска јесте, поручила је Зора Видовић, министарка финансија у Влади Српске, гостујући у Дневнику плус РТРС-а.

– Велики успјех је што је Српска уопште изашла на ту берзу. На њу излазе само суверене државе, и велика предност Српске је што је изашла да би била препознатљива  и видљива у свијету. То свакако доприноси нашој снази, и са овим потезом постизаћемо боље ефекте на међународном тржишту – нагласила је Видовићева.

Она је појаснила и колики је кредитни рејтинг Републике Српске.  

– Ми имамо кредитни рејтниг Б3, који има и БиХ. И када погледате тај рејтинг, најбољу оцјену има буџет и ниска задуженост, а најлошију оцјену има администрација, а то је компликована организација унутар БиХ, и то нам даје велики минус и зато је такав какав јесте – навела је Видовићева.

Обвезнице Републике Српске на Лондонској берзи продате су у вриједности од 300 милиона евра, а све је занимало ко су били купци тих обвезница.

– Пријатно смо изненађени. Имали смо 54 заинтересована купца, и од тога броја 44 су купили обвезнице, и само један је из Републике Српске. Углавном то су купци из САД, Њемачке, Аустрије, Швицарске, Италије… То значи да су обвезнице продане и у Европи, али и на америчком континенту – наставила је Видовићева.

Она је изразила и велику захвалност стручњацима из Србије који су помогли да се Српска нађе на Лондонској берзи.

– НСРС доноси одлуку за оквирно задужење и речено је да ће се на међународном тржишту обезбиједити 350 милиона евра. Новац од обвезница ће се користити за покриће дефицита, као посљедице пандемије. Користиће се и за Компезациони фонд, одакле се финасирају трошкови у здравству везани за пандемију, али и све дјелатности које су највише угрожене. Ова средства су већ планирана у буџету и то није никакво ново задужење Српске – нагласила је Видовићева.

Архива