Сарадња Српске и Србије никад боља, предстоје бројни заједнички пројекти

22.04.2021 Актуелно

Сарадња Србије и Републике Српске никада није била боља! Предстоје бројни заједнички пројекти, поручено је током посјете делегације Србије, Бањалуци и Републици Српској. Први пут, Републику Српску посјетио је комплетан државни врх Србије.

Одржан је низ састанака, договорени бројни пројекти, прије свега саобраћајне инфраструктуре, енергетике, гасификације. Најављен и наставак улагања Србије у локалне заједнице у Српској. Разговарано је о сарадњи у области науке, образовања и културе, али и регионалним и европским интеграцијама. Ипак, економија је у првом плану.

Делегацију Србије, предвођену предсједником Александром Вучићем, на аеродорому Маховљани дочекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Одмах потом услиједили су билатерални састанци на највишем нивоу – разговарали су предсједници влада Српске и Србије – Радован Вишковић и Ана Брнабић, скупштина – Недељко Чубриловић и Ивица Дачић, а предсједница Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ разговарали су са предсједником Вучићем.

Након билатералних, одржан је и састанак делегација, у оквиру Савјета за сарадњу Српске и Србије, на којем су доминирале економске теме. Изградња ауто-пута Бањалука-Београд, Аеродрома Требиње и комплекса “Бук-Бијела“, неки су од најважнијих заједничких пројеката, чија је реализација већ започела.Сједница Вијећа за сарадњу Српске и Србије

– Нама треба стабилност, а то можемо постићи изграђујући Српску. Од свих могућих посјета или догађаја, разговора, сигурност је у нашим грађанима онда када се то дешава заједно са Србијом, када имамо узајамну комуникацију, преговоре и коначно реализацију пројеката. Све што нисмо успјели ни са ким другим, успјели смо са Србијом – нагласила је Цвијановић.

Предсједник Вучић истакао је да ће Србија финансирати градњу моста у Рачи и уложити још 100 милиона евра у изградњу ауто-пута од Бијељине до Раче, а у требињски аеродром још најмање 75 милиона евра.

– Србија ће директно да уложи између 73 и 75 милиона евра, али то није крај трошкова. Потребне су године да развијате тај аердором, прве три године сигурно ће пословати у минусу и ми смо спремни да сносимо те трошкове – рекао је Вучић.Делегација Србије у Бањалуци

Он је истакао да је то важан стратешки развојни пројекат за источну Херцеговину, али и друге дијелове.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, посјету државног врха Србије назвао је најзначајнијом у историји Српске, поручивши да је ово период најбоље међусобне сарадње. Захваљујући Србији, каже, широм Српске већ су реализовани бројни инфраструктурни пројекти, иако су они највећи константно опструисани са нивоа заједничких институција.

– Ниједан пројекат, који је требало да иде у Српску, није добио подршку у Сарајеву – од гасовода, клиничког центра, ХЕ Бук-бијела… Ми то градимо јер је то најбољи потенцијал на Блакану – рекао је Додик.

Србија ће наставити да улаже у локалне заједнице у Српској, али и Федерацији, тамо гдје су Срби већинско становништво. Вишемилионска помоћ најављена је за Костајницу, Козарску Дубицу, Невесиње и Дрвар. Било је иницијатива да Србија помогне и неку од федералних општина у којима су већина Бошњаци, али за то, кажу, није било разумијевања.

– Грађанима ове четири општине желим да поручим да ћемо градити путеве, инфрастурктуру, обнављати објекте, градити вртиће и школе. То ће бити примјер онога шта ми можемо да урадимо – нагласио је Вучић.

– Лично сам био свједок да је предсједник Вучић тражио и једну општину са већински Бошњачким становништвом и није добио… – додао је Додик.

За грађане Српске помоћ је добродошла, каже предсједница Цвијановић, поручивши да овдје није ријеч само о новцу, него и о посебној вези која постоји са Србијом, а коју осјећа сваки грађанин Српске.

Биће ту још пројеката. Наша сарадња са Србијом је неупитна и достигла је до сада најбољи ниво. Наша веза је природна и братска, веза која почива, између осталог, и на једном правном акту, а то је Споразум о специјалним и паралелним везама – рекла је предсједница Српске.

Да су најављени пројекти тек почетак још чвршће економске сарадње, поручио је и предсједник Србије, истакавши да је улагање у Српску стратешки интерес Србије. У интересу Србије је, додаје, и што боља сарадња са БиХ, јер је ова земља треће извозно одредиште Србије и њен седми трговински партнер.

Архива