Откривен споменик страдалима у злочиначкој акцији „Бљесак“

24.04.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик открили су данас у Градишци спомен-обиљежје војницима и цивилима погинулим у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији „Бљесак“ на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године.

Цвијановић и Додик су споменик за 1.241 погинуло лице српске националности из Западне Славоније открили заједно са градоначелником Градишке Зораном Аџићем и предсједником Удружења протјераних Срба из западне Славоније, Крстом Жарковићем.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је друштво дужно да се сјећа свих који су невино страдали у Западној Славонији.

Додик је истакао да за ратне злочине у Западној Славонији нико није одговарао, али да страдања попут овог никада не смијемо заборавити и да она треба да окупе све Србе око националног идентитета, Цркве, Српске и Србије.

На споменику пише: „Класје Западне Славоније ниче у пољима и висовима Републике Српске. Живот побјеђује“.

Откривању споменика присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, народни посланик Огњен Жмирић у име Народне скупштине Републике Српске, као и предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

Међу присутним били су и представници града Градишке, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, невладиних организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, као и Удружења протјераних Срба из Западне Славоније.Фото: РТРС

Градоначелник Градишке рекао је да споменик свједочи о егзодусу и геноциду над Србима који су на путу до „моста спаса“ тражили слободу.

– На том путу до слободе многи су остали и страдали. Пошаст једне идеологије да се обрачунају са Србима, да их истјерају са њихових вијековних огњишта, не смије бити заборављена и Рапублика Српска и Градишка одличиле су да овдје поставе монументални споменик који ће на то подсјећати и опомињати да не смијемо дозволити да нам се то поново догоди – рекао је Аџић.

Након откривања споменика служен је помен погинулим, а потом положени вијенци и цвијеће.

Прије откривања споменика служен је парастос у цркви Покрова Пресвете Богородице.

Споменик за 1.241 погинуло лице српске националности из Западне Славоније од 1991. до 1995. године изграђен је недалеко од моста на ријеци Сави.Фото: РТРС

Око 16.000 припадника хрватских оружаних снага је 1. маја 1995. године напало 15.000 Срба у западној Славонији и око 4.000 војника Републике Српске Крајине, која је била под заштитом УН.

У операцији „Бљесак“ 1. и 2. маја 1995. године убијено је или се води као нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце.

За ове злочине нико није одговарао.

Архива