Градоначелник Бањалуке ради на личној промоцији, никада му није била опција брига о грађанима

03.04.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у интервјуу Срни рекао је да намјера Станивуковићеве опције очигледно никада није била да се бави питањима грађанима, већ само личном промоцијом.

– Он је на превару добио подршку неких грађана у Бањалуци и сада ти грађани виде да он никада озбиљно није мислио да буде градоначелник. Њему је та позиција требало да послужи за неке даље политичке борбе и он жртвује Бањалуку, доводи је до пропасти у ситуацији када треба да се ријешавају одређена важна питања. Нажалост, грађани Бањалуке ће то видјети на један најдиректнији начин, имајући у виду недорасло понашање градоначелника и ситуацију у којој се не уважава ни пракса у институцијама, него се само ради на личној промоцији и ономе што може да буде атрактивно само у једном тренутку али тиме се не рјешавају проблеми живота и града – истакао је Додик, који је предсједник СНСД-а.

Он је подсјетио да је СНСД управљао Бањалуком у смислу градоначелника од 1998. године и град никада није имао проблеме. „Логично је да сада када имате такво политичко недоношче на челу града да имате проблеме, јер он сматра да све што постоји у граду треба да буде усмјерено и подређено само њему. Као мезимац у породици који је васпитан тако да све што пожели мора да има, он мисли да тако иде и у јавном животу. Наравно, да то не иде тако“, рекао је Додик.

Он је нагласио да ствари треба озбиљно посматрати и прихватити реалност.

– Ми из СНСД смо рекли побиједио је градоначелник, сад идемо да радимо, док он никада није рекао побиједили су неки људи који имају скупштинску већину. Мора да се зна шта је скупштинска већина у граду и шта је одборник. Градоначелник понижава одборнике, каже „Нека разговарају са мојом секретарицом, а не са мном“, а у покушају да то издигне на већи ниво он позива на неке састанке са мном, са органима СНСД-а, као да сви треба да трче њему на ноге како би спријечили његов бијес – рекао је Додик.

Он је рекао да Станивуковић хоће да ради само оно што он мисли да треба, али да тако не иде у политици.

– Реланост је да у скупштини имате одборнике који су бирани исто као и градоначелник на изборима и они морају да се уважавају. То што градоначелник не уважава своје одборнике и жели да они раде како он хоће, показује неке друге намјере. Исти случај имамо у Бијељини. Градоначелник Бијељине мора да зна да постоји скупштина и само онај буџет који усвоји Скупштина је буџет и само он важи. Скупштина одлучује о буџету, доноси одлуке, регулационе планове и слично. Градоначелник треба да ради са већином а не да се љути и напушта сједнице. Гдје то има? Шта очекује да му БН направи атмосферу да је он у праву, наравно да неће – истакао је Додик.

Подсјетивши да је Станивуковић на све начине покушавао да омаловажи СНСД и исмијава све што је претходна градска власт радила у Бањалуци, Додик је рекао да то све показује колико је он у политичком смсилу недорастао за било какава дијалог.

– Мени није проблем разговарати, али кад оцијеним да то има смисла да успије. Он је за мене у истом рангу као и сви градоначелници и начелници и у наредном периоду позваћу их све да разговарамо о стању у локалним заједницама, па тако и њега, разговараћемо, ја не бјежим од тога. Не може Бањалука бити у центру пажње зато што има недораслог градоначелника. Нама је важна свака локална заједница – рекао је Додик.

Он је навео да је Бањалука за СНСД изузетно важна и желе да град функционише и да се развија, али су исто тако важни и Приједор, Бијељина, Дервента, Источно Сарајево, Требиње, свака локална заједница.

– Ми морамо са републичког нивоа да ријешимо проблеме и у Бањалуци, Дервенти, Бијељини и свим другим општина гдје постоје застоје. То се мора рјешавати системски – нагласио је Додик у интервјуу Срни.

Архива