Додик: Српска би као независна сигурно имала бољи стандард

03.04.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је у интервјуу Срни да треба убрзати миран разлаз у БиХ и да вјерује да ће брзо доћи то вријеме, те оцијенио да би Република Српска као независна држава сигурно имала бољи стандард.

Додик је истакао да не вјерује у будућност постојања БиХ, те нагласио да се у политичком смислу залаже за миран разлаз БиХ и етаблирање Републике Српске као независне државе.

– Перспектива је да се обезбиједе неутрални, мирни услови за разлаз у БиХ. То није никаква насилна сецесија, него процес који ће омогућити право народа на самоопредјељење. То је нешто што једино видим у будућности у БиХ – рекао је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва је нагласио да је само Република Српска добро мјесто за Србе и народ који живи у Српској и да је сигуран да би био бољи стандард да је Српска независна, али исто тако да би боље живјели и Бошњаци и Хрвати да са својих становишта и потенцијала јачају своју друштвену заједницу и економију.

Он је истакао да ће Република Српска кад тад бити независна држава српског народа и других који у њој живе, напомињући да Српска има своје становништво, територију, границе, да је дефинисана са територијално-политичког оквира, има своје инстуције.

Додик је истакао да је одржавање овакве БиХ погрешно, да се треба окренути реалности, те да је могућ само мирни разлаз, проглашење Републике Српске независном државом, Херцег Босне независном државом и независне државе за Бошњаке. „То би учинило народе спокојнијим, боље усмјереним на сарадњу“, додао је он.

Он је навео да стално америчко кршење права народа мора да престане, да оно не може да буде успјешно.

– Не може се очекивати да ми одустанемо да будемо Срби, а суштина америчке политике је да одустанемо да будемо Срби и да будемо грађани, а овдје већина нас хоће да буде Срби, па тек онда грађани и не можемо прихватити њихов концепт уређења – истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је Америка била позитивна у БиХ када је успостављен Дејтонски споразум, а да је све послије тога погрешно урадила, дозволивши да се на криминалан начин руши тај споразум и давала политички легитимитет томе.

– Та Америка не може да буде подржана овдје, без обзира ко јој је предсједник. Наравно, треба водити са њима дијалог – рекао је Додик у интервјуу Срни и оцијенио да су и они схватили да је вријеме насиља прошло и да са локалним званичницима могу разговарати као партнери.

Додик је истакао да су заблуде то да ће рушењем Додика бити срушена Република Српска.

– Република Српска је много више од Додика – истакао је он и додао да је Српска постајала и прије и постојаће и послије њега.

Говорећи о својој идеји спајања функција предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ, Додик је рекао да је то с циљем да би била ојачана позиција Српске у свијету.

– Фунција која представља Републику Српску је предсједник Српске и било би добро да Република и формално буде представљена у Предсједништву. Тиме би послали поруку да је БиХ састављена од Републике Српске и Федерације БиХ и да је Српска примарна политичка и друштвена заједница у којој се доносе одлуке, а усаглашавају се на нивоу БиХ – навео је Додик.

Додик је рекао да они који су против те идеје виде неке своје ситне шићаре.

Према његовим ријечима, што се тиче Изборног закона, проблем је одлука „Сејдић-Финци“, то што не могу доћи до договора како се бира Бошњак и Хрват, а што је ствар Федерације БиХ, а не Републике Српске.

– Зато сам сматрао да треба ојачати функција предсједника Српске, који би могао да добије и интернационални значај кроз функцију и члана Предсједништва БиХ, то би помогло афирмацији Српске – додао је он.

Додик ја нагласио да би такав члан био представљен у свијету као члан Предсједништва и предсједник Републике Српске.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Додик истакао је да је садашња БиХ илузија, да је дејтонску БиХ срушила међународна заједница, а Бошњаци не желе да се врате изворном Дејтону, нити да поштују Устав БиХ.

Бошњаци су, како је рекао, постали још ригиднији, допринијели су увјерењу да БиХ више не може, те навео примјер министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић која никада још није дошла да тражи став од Предсједништва БиХ, већ у свијету преноси само свој став, а то подржава њена партија – СДА.

– Сви који се понашају на тај начин, показују да је БиХ неуспјешна заједница – додао је Додик.

Додик је рекао да све мање вјерује у намјеру Европе да интегрише западни Балкан, те оцијенио да са ЕУ треба сарађивати али гледати своје интересе и јасно им рећи све то.

– Постоји нека камуфлажа која иде за тим да Европљани кажу хоћемо, па поставе услове да их не можемо испунити – рекао је Додик и оцијенио да те услове за кретање ка Европи не би испунило пола земаља које су сада чланице ЕУ и да то говори о њиховој стварној намјери.

Он је додао да сама чињеница да су преварили Сјеверну Македонију, која је испунила веома драматичне и тешке услове за власт, јасно говори у ком статусу је Европа и на који начин она посматра регион.

– Они хоће овдје да пацифизирају овај простор, а не да га интегришу, а да су имали озбиљне намјере могли су то да учине, као што су учинили са Бугарском и Румунијом и да их кроз то граде као дио европског амбијента, међутим то нису учинили – оцијенио је Додик.

Додик је оцијенио да ће ЕУ, да само држати у близини земље западног Балкана, а уколико и одлучи да их интегрише, Унија, која је пуна својих проблема, изгледаће сасвим другачије.

– Њима је важно да се ми овдје крчкамо и да немамо значајнији напредак, што говори и њихово понашање у вези са пандемијом вируса корона, како су на почетку били неефикасни, нефер, а сада око вакцина шаљу поруке – прво ћемо ми вакцинисати своје становништво, а ви, пошто сте људи другог реда, сачекајте мало – рекао је Додик.

Додик сматра да шансе БиХ да добије кандидатски статус у ЕУ нису веће због тога што је Савјет министара у протеклој години донио неколико битних закона који су били на чекању дужи период.

Он је подсјетио да се тражи измјена закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/, о јавним набавкама и сукобу интереса, напомињући да је то само једна од фаза, односно четврта или пета мјера од 14 колико има у препорукама.

– Дакле, док не испуните све те препоруке, не може, а ово је само дајте да се привидно живи и да се покаже да се нешто креће – додао је Додик.

Он је нагласио да је ова три закона наметнуо високи представник, да су то надлежности које припадају ентитетима, да их је креирала међународна заједница која жели нову легитимизацију за те законе тако што би се гласало кроз њихове измјене и допуне.

Додик је запитао зашто нису ставили ону мјеру која каже да БиХ не може добити статус кандидата ако постоји високи представник или судије Уставног суда, што такође пише у 14 препорука.

– Нама кажу то ћемо за пет-шест година, то значи да нико нема намјеру да разговара о статусу кандидата у овој години. Све је то нека илузија, подваљивање, у коме неко треба да оправда овдје своју високу амбасадорску плату – навео је он.

Додик је поручио да неће бити подржане измјене ВСТС-а на начин како они предлажу, истичући да о томе мора да се води расправа шта коме припада према Уставу и да се направи нови дизајн одлучивања, а не да се то злоупотребљава.

Додик је нагласио да Савјет министара није влада, већ мјесто гдје се координира политика и договара, те истакао да предсједавајући Савјета Зоран Тегелтија добро ради свој посао и да је то је примјер на који се Савјет министара треба понашати у складу са Уставом.

– То што неки мисле да треба да се смијени, нека покрећу иницијативе, то је дио демократског живота – додао је Додик.

ЗДРАВСТВЕНИ СЕКТОР НА ВИСИНИ ЗАДАТКА

Додик је рекао да се Република Српска показала способном да организује здравствени сектор, али и своју економију. „Као што се може видјети, једини смо у БиХ који смо успјели на комерцијалној основи да набавимо вакцине и да оне у континуитету стижу, како бисмо могли да вакцинишемо све оне који то желе“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да се Република Српска и раније опредијелила за модернизацију болничких капацитета, те је изградила неколико нових болница, као што су болнице у Бијељини, Источном Сарајеву, Невесињу, ушла у реконструкцију болнице Градишка и Зворник, а тренутно је у изградњи нова болница у Добоју, док је план да се ове године почне са изградњом нове болнице у Требињу.

– То нам је омогућило да спремно дочекамо пандемију и да немамо загушење у смислу обављања основних дјелатности у здравственом сектору – рекао је Додик.

– Могу да потврдим да је наш здравствени сектор перфектно реаговао у овом периоду и да се одржава на бази ентузијазма који људи имају и подршке коју јавна власт даје његовом функционисању – нагласио је Додик.

Говорећи о набавци вакцина проти вируса корона, Додик је навео да је очигледно да је се глобалном нивоу води вакцински рат.

Он је додао да су САД активирале члан Устава, који говори да у периоду ратних опасности америчка привреда не може ништа да испоручује другим привредама у окружењу, те су то искористили да спријече испоруку вакцина.

– Слично имамо и у Европи, јер је предсједник Европске комисије рекла да Европа неће моћи дозначити вакцине мањим земљама. То нам је била јасна порука, народски речено `у се и у своје кљусе`, те смо захваљујући добрим везама у Русији и Кини покушали да одређену количину вакцина резервишемо за Српску – рекао је Додик.

Он је напоменуо и да је Република Српска прихватила да учествује у набавци вакцина кроз „Ковакс“ на нивоу БиХ, те да је мимо Федерације БиХ уплатила 6,2 милиона долара за вакцине, али је, нажалост, од 400.000 доза стигло тек од 14.000 до 15.000.

– Сада имамо фамозни ПИК, који се у Сарајеву састаје и држи нама политичарима лекције шта треба да радимо и да се усмјеримо на борбу против пандемије, а не желе да кажу да смо ми њима уплатили вакцине које не добијамо јер се они нису показали нимало солидарно – рекао је Додик и закључио да је дегутантно да држе лекције по том, али и сваком другом питању.

Он је наве да је ПИК само организована група земаља, која мисли да управља БиХ. „Али, све што су урадили и дали подршку високом представнику показало се лошим и немогућим за БиХ, те је довело на позицију потпуног распада и нефункционисања. Сада су се поново јавили неки који указују шта ми треба да радимо“, рекао је Додик.

Архива