Додик: Са делегацијом Србије о важним питањима из области економије и инфраструктурним пројектима

21.04.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да ће на сједници Савјета за сарадњу Српске и Србије бити ријечи о многим питањима, превасходно из области економије и инфраструктурних пројеката који се заједнички реализују.

Додик је рекао да се Савјет редовно састаје, те да је на плану сарадње између Србије и Српске постигнуто много у посљедњих осам година.

Он је навео да ће на састанку бити ријечи о изградњи хидроелектране „Бук Бијела“, ауто-пута од Раче до Бијељине, те аеродрома у Требињу, као и бројним пројектима урађеним у општинама широм Републике Српске, у које су дијелом ангажована средства и помоћ Србије, док су остала средства издвојили Влада Српске и локалне заједнице.

– И Република Српска помаже Србији у различитим областима и о томе ћемо сутра разговарати, као што су ставови за поштивање њеног територијалног идентитета, у вези са ставовима око Косова – рекао је Додик.

Он је додао да су то изворни и искрени ставови Републике Српске, које дијели са Србијом.

– Желимо да заштитимо Србију и да буде моћна и јака. Дијелимо исте вриједности које су везане за очување мира у региону и онога што Србија промовише, а то је сарадња свих земаља овог региона, кроз иницијативу „мини Шенген“ Он је напоменуо да је ријеч о иницијативи која би требало да омогући брзи проток људи и робе, а самим тим и развој економије.

– Направићемо врсту инвентуре шта смо то урадили до сада, те шта је то што је потребно да учинимо како у Српској, тако и на нивоу БиХ, те договарати се о новим пројектима које ћемо реализовати у Српској – рекао је Додик.

Он је истакао да је циљ да се обезбиједи нови замах у развоју локалних заједница у Српској.

– Србија је раније обећала да ће помоћи локалне заједнице које имају проблема у раду, као што су Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар у Федерацији БиХ – рекао је Додик.

Он је истакао и значај питања из области образовања, те додао да се радује почетку сљедеће школске године када би требало да у Српској и Србији буде примијењен идентичан наставни програм за националне предмете, као што су историја, географија и други.

– Важно је да из тих предмета дјеца и из Српске и из Србије уче готово исте садржаје и сматрам да је то велико достигнуће, као и помак од онога што су овдје хтјели да нам као шпекуалције наметну, а то је увођење јединствених наставних програма на нивоу БиХ – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, у оквиру опсега специјалних веза, које су предвиђене Дејтонским мировним споразумом, сарадња Српске и Србије ће се одвијати и на другим питањима.

– У другој половини маја ћемо имати заједничку сједницу влада Српске и Србије и то на дан када ћемо обиљежити почетак радова на изградњи хидроелектране „Бук Бијела“ – рекао је Додик.

Он је најавио да је предвиђено да се заједничка сједница одржи у сједишту Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, те да ће тада бити операционализовано све што сутра буде стављено на дневни ред.

Архива