Додик: Република Српска – кућа Србима са Космета

24.04.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Миорад Додик рекао је данас у Градишци да су срце и мисли Срба из Републике Српске увијек упрени према сународницима, посебно оним на Косову и Метохији који су дискриминисани, не само од Албанаца, већ и међународне заједнице.

Додик је, након обиљежавања 26 година од егзодуса Срба из Западне Славоније, којем је присуствовао предсједник општине Зубин Поток Срђан Вуловић, истакао да је међународна заједница на Косову и Метохији скројила један оквир који није примјеран за Србе, њихов идентитет и слободу.

– Тако су покушавали и овдје у Републици Српској. Када су је морали признати по Дејтону, 25 година су Републику Српску покушавали направити празном љуштуром у којој она не би имала никакву снагу. Увијек су нам говорили да је Дрина граница, а за нас Србе овдје – она је кичма. Да би била кичма мора да има нешто што носи, а Дрина носи јединство Републике Српске и Србије – рекао је Додик.

Он је указао да Дрина само формално служи Бошњацима да онемогуће да се ураде заједнички пројекти, али и истакао да ће и то проћи.

– А, та кичма ће ојачати и носити све оно што јесте окупљено око Срба, нашег идентитета и слободе – нагласио је Додик.

Он је рекао да је ће Република Српска увијек помоћи Србе на Косову и Метохији, које неки стално покушавају да отму од Србије.

– Неки моћници су рекли да они имају право на то, а онда нама у Републици Српској кажу да не смијемо да говоримо о томе и да кажемо да је БиХ наша домовина. Моја отаџбина су Република Српска и Србија и тако је за 99 одсто Срба који живе на овим просторима – поручо је Додик.

Додик је поручио Србима са Косова и Метохије да је Република Српска и њихова кућа, гдје ће увијек бити дочекани на најбољи начин.

– Увијек ћемо бити ту да подијелимо искуства у борби, јер је наша борба слична. Та борба мора да буде дуготрајна и упорна и посвећена циљу – каже Додик.

Вуловић је истакао да су Срби на Косову и Метохији посљедњи дио српског народа који још живи у неслободи и бори се за голи живот, своју дјецу, школе и манастире.

– Кад год треба – ви сте уз нас и наш узор и пример како треба да се бори за слободу за коју ми још не знамо – поручио је Вуловић.

Он је нагласио да је Србија све јача и моћнија и да се уздају у њу, али да је јединство оно што је потребно да се сви Срби изборе за своју слободу.

Архива