Додик: Ред је да о својим животима одлучујемо у миру и сами

27.04.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да ставови Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИК/ настављају да служе и повлађују политици политичких представника бошњачког народа, од којих смо неки дан чули да нисмо само становници мањег бе-ха ентитета, како нас воле звати, већ да смо геноцидаши.

– Када су већ одлучили да потроше папир и да се огласе, чланови ПИК-а имали су прилику да поруче својим бошњачким партнерима да не могу градити државу са онима које 25 година покушавају развластити, омаловажити, а сада и директно вријеђати – поручио је Додик.

На питање Срне да прокоментарише заједничку изјаву Управног одбора ПИК-а, коју није подржала Руска Федерација, у којој су осудили „тренутни политички дискурс у чијем центру се налази мирна дисолуција БиХ“, Додик је нагласио да Република Српска задржава право да о будућности БиХ разговара и преговара, али не са чланицама Управног одбора ПИК-а већ са другим ентитетом и друга два народа, који су према Уставу БиХ конститутивни.

– Управо нам Устав БиХ то гарантује, јер смо као Република Српска страна потписница Дејтонског споразума и потписница Анекса 4 тог споразума, што је Устав БиХ, али и свих других анекса, укључујући и Анекс 10 – навео је Додик.

Он је констатовао да се Управни одбор ПИК-а у континуитету служи неистинама, покушавајући да одрже илузију о БиХ, пренебрегавајући чињенице.

– Једна од њих је да су ентитети постојали и прије Дејтона, о чему свједоче женевски и њујоршки принципи, који су претходили мировној конференицији у Дејтону, а дио су преамбуле Дејтонског споразума. То значи да су ентитети постојали и били прихваћени и прије креирања данашње БиХ. Из свега слиједи логичан и правно утемељен закључак – ако је нешто постојало прије дејтонске БиХ, може и послије – истакао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Што се тиче граница међу ентитетима, Додик је навео да су оне утврђене међународним споразумом у Дејтону и не могу се брисати гумицом, како би неки у Сарајеву жељели.

– Република Српска и Федерација БиХ су се разграничиле 1995. године и то је чињеница која се некима данас можда не допада. Ми остајемо привржени идеји да о будућности БиХ разговарамо ипак са Федерацијом БиХ а не неизабраним страним службеницима у Сарајеву. Тако прописује сам Устав, а тако је и логичније. И ми и људи из Федерације овдје имамо животне мандате. Ред је да о својим животима у миру одлучујемо сами – поручио је Додик.

Управни одбор ПИК-а у јучерашњој заједничкој изјави, коју није подржала Руска Федерација, осудио је „тренутни политички дискурс у чијем центру се налази мирна дисолуција БиХ“.

У изјави се истиче да се то посебно односи на, како кажу, конкретне кораке које чине представници Републике Српске и носиоци функција на нивоу БиХ у правцу преговора о раздруживању, укључујући оснивање преговарачких тимова и заговарање распада БиХ путем кампање оглашавања на интернету.

Архива