Додик: Лицемјерје ПИК-а разоткрио нон пејпер

27.04.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да се у Народној скупштини Републике Српске не доноси одлука о сепарацији, него платформа за разговор о будућности БиХ, те нагласио да је лицемјерје Савјета за спровођење мира /ПИК/ разоткрио нон пејпер.

Додик је нагласио да је ПИК главни генератор проблема на овим просторима, тијело које се покушава наметнути као мјесто за примјену Дејтонског споразума, а то је лажно представљање и у суштини они креирају потпуно нова рјешења која немају никакве везе са споразумом.

– ПИК није дио Дејтонског споразума, петља се у дејтонску структуру и намеће рјешења – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Коментаришући најновији извјештај Управног одбора ПИК-а, Додик је нагласио да је ПИК поново држи предавање и унапријед одређује кривце.

– У Српској нема ничега од оног што су навели, али они покушавају да одрже стари стереотип да овдје једини кривац може бити само Република Српска. А успут нису поменули увредљиве тврдње Бакира Изетбеговића о Србима као „геноцидашима“ и многе друге које смо слушали у прошлости, али су увијек спремни да осуде Српску – нагласио је Додик.

Додик је навео да се дуже вријеме износио низ неистина, а једна од њих је то чиме се страши јавност да се границе мијењају, што није тачно, те напоменуо да је чињеница да је граница између два ентитета утврђена.

– Ако дође до мирног раздруживања, онда постоји граница, која се неће мијењати у том погледу – поручио је Додик.

Додик је нагласио да се ПИК све вријеме налазе на страни муслимана у БиХ, да су власници илузорне приче о унитарној и централно уређеној БиХ која не може и никад неће моћи да функционише и нешто што је као пошаст која никако неће да напусти ове просторе док их не упропасти скроз.

– Та иста међународна заједница окупљена око овог самозваног тијела би хтјела да осигура да је Косово независна држава а да Република Српска мора да прихвати терор међународног фактора овдје, прије свега, и муслимана и да полако визави њихових идеја изгуби своја овлаштења и права – навео је Додик.

Он је нагласио да је то суштина свега што раде и закључио да се не могу имати различити аршини у готово идентичним ситуацијама.

– Ако мислите да Косово може да буде независна држава, зашто мислите да Република Српска не може да буде? – запитао је Додик.

Додик је оцијенио да је већ дегутатно понашање ПИК-а.

– Нити желимо више да их прихватимо као тијело које не постоји, без обзира што се тамо налазе најмоћније земље, али то не значи да они могу овдје да нас малтретирају са лажним представљањем, нити би жељели да више прихатимо њихове сугестије о БиХ која није дејтонска – рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, Српска би можда некако и могла поднијети да је ПИК ту да се залаже за Дејтонски споразум.

– Али лицемјерје које показују разоткрио је овај нон пејпер, који је изазвао толико проблема. Зато су се острвили на Републику Српску и почели да је криве за наводне неке циљеве – нагласио је Додик.

Додик је нагласио да Република Српска нема никакве посебне скривене циљеве.

– Идемо у Народну скупштину Републике Српске и тамо утврђујемо платформу која треба да иницира разговоре са Федерацијом БиХ и три конститутивна народа о томе како ћемо даље – рекао је Додик.

Додик каже да би волио да се врати изворном Дејтону и било би добро да то тијело помогне у томе како би била загарантована одрживост БиХ.

– Ако они желе и даље да намећу нама БиХ коју муслимани креирају, то се неће десити. Али то је далеко од онога за шта хоће да нас оптуже да смо се ми бавили сецесијом – истакао је Додик.

Додик је нагласио да се у Народној скупштини Републике Српске не доноси одлука о сепарацији, него платформа за разговор.

– Ми желимо да све оно што оптерећује укупан живот у БиХ буде доведено на дневни ред да видимо има ли рјешења или нема. Ако нема рјешења, онда ћемо се вратити у Народну скупштину и рећи да морамо да гледамо шта ћемо – каже српски члан Предсједништва БиХ.

Али, како је рекао Додик, из ПИК-а су потрчали прије било чега да закључе и већ утврде шта то хоће у Српској.

– А нису били спремни да реагују када је била резолуција СДА о томе да треба укинути Републику Српску. То је искључиво антидејтонски приступ – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, у ПИК-у очекују да ће само они креирати шта треба БиХ, а да ће Српска бити извршилац радова.

– Е, ми више нећемо бити извршиоци тих њихових радова – поручио је Додик.

Управни одбор ПИК-а у јучерашњој заједничкој изјави, коју није подржала Руска Федерација, најстроже осуђује тренутни политички дискурс у чијем центру се налази мирна дисолуција БиХ.

У изјави се истиче да се то посебно односи на конкретне кораке које чине представници Републике Српске и носиоци функција на нивоу БиХ у правцу преговора о раздруживању, укључујући оснивање преговарачких тимова и заговарање распада БиХ путем кампање оглашавања на интернету, саопштено је из ПИК-а.

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је да се није придружила заједничкој изјави Управног одбора ПИК-а јер је сматра неуравнотеженом, те истакла да је тенденциозно оптуживати само једну страну у условима када је ситуација ескалирала усљед увредљивих и хушкачких изјава друге стране.

Архива