Додик: Филм „Априлски лет“ доказ да је српска историја херојска

07.04.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на премијери документарно-играног филма „Априлски лет“ да је херојство пилота Краљевског ваздухопловства, који су 7. априла 1941. године са аеродрома из лијевчанских села Ровине и Александровац напали положаје Трећег рајха, посебан догађај који показује јуначко саможртвовање и херојску српску историју.

– У тренуцима када је Београд бомбардовала нацистичка Њемачка и силе осовине, управо су одавде авиони отишли према Грацу и узвратили колико су могли за тај злочиначки напад на српски народ и земљу која је само давадесет година прије тога претрпјела губитак готово половине свог становништва у Првом свјетском рату – навео је Додик.

У Дому културе „Србија“ у Новој Тополи, на премијери филма чији је аутор градишки новинар Милан Пилиповић, који је рађен у продукцији града Градишка и Завичајног музеја, Додик је поручио да је српска историја херојска, не само осамдесет година уназад, него и вијековима раније.

Он је рекао да се о овом догађају мало знало и причало, због чега је веома важан био напор који су аутор филма „Априлски лет“ и град Градишка учинили да се то забиљежи и документује.

– Битно је да то остане за будуће генерације, јер је чињеница да смо ми који смо расли на овим просторима о томе мало знали – додао је Додик.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Градска управа одлучна да сјећања на историјске личности и догађаје кроз филмове и културу врати у Градишку да би млади имали правац којим треба да иду као припадници народа који се увијек борио за слободу.

Архива