Додик: Блинкен јасно навео да нема „Дејтона два“

02.04.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је амерички државни секретар Ентони Блинкен јасно у писму члановима Предсједништва навео да нема приче о „Дејтону два“, што су говорили бошњачки политичари, односно очекивали да ће неко у БиХ нешто наметнути.

– Речено је да САД или Запад ништа неће мијењати, него да то треба да ураде лидери у БиХ, што је логично – изјавио је Додик новинарима у Лакташима.

Он је оцијенио да је бошњачка страна „добила по носу“ јер илузорно очекује да ће за њих неко нешто урадити у БиХ.

– Позивам их да разговарамо и постигнемо одржив договор који ће бити у интересу свих, а не да се одгађањем рјешавања проблема ситуација покушава представити што гором – рекао је Додик.

Он је нагласио да нема шансе да се у БиХ било шта промијени на штету Републике Српске и да не постоји могућност да буду пренесене надлежности на ниво БиХ.

– Тема је – како вратити отете надлежности Републици Српској. Проблем у ФБиХ се покушава ријешити преко Републике Српске, што је недопустиво – рекао је Додик.

Подсјетио је да Српска има став о рјешавању питања „Сејдић-Финци“, а то је да треба да се договоре у ФБиХ.

– Они су неспособни да то ријеше. Када договоре како бирати бошњачког и хрватсаког члана Предсједништва видјећемо шта треба да се мијења у Изборном закону БиХ – закључио је Додик.

Државни секретар САД Ентони Блинкен у писму члановима Предсједништва БиХ навео је да је Дејтонски споразум створио чврст темељ на којем је било могуће изградити БиХ и истакао да се радује раду са властима у БиХ, како би се „продубило партнерство и пронашли заједнички интереси“.

– Знам да постоје људи у БиХ који позивају на стрпљење умјесто хитности, укључујући оне који вјерују да САД и европски партнери припремају „Дејтон два“ како би суштински промијенили подјелу власти предвиђену Дејтонским мировним споразумом. Већ смо видјели пропадање покушаја реформи у БиХ и то због тога да се превише тога пробало урадити одједном – истакао је Блинкен.

Он је у писму навео да САД вјерују да се треба усредсредити на увођење ограничених, али значајних уставних, изборних, економских и реформи владавине права, како би се осигурала права свих грађана у изборном процесу и са циљем унапређења правосудног интегритета, смањења нивоа корупције, унапређења економског опоравка и враћања повјерења грађана.

Архива