Цвијановић: Увијек ћу критиковати сваког ко нанесе срамоту Српској

24.04.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да нема оправдања за скандал који се догодио за вријеме посјете делегације Србије Бањалуци, те да, као предсједница Републике, и те како треба да критикује сваког ко нанесе бруку и срамоту Бањалуци и Републици Српској, што ће увијек радити.

Цвијановић је истакла да не стоје оправдања и објашњења да предсједница Републике не треба да критикује неког градоначелника, те да постоје ствари и процедуре које су прописане и да свако ко је неписмен треба да се описмени и научи како се те ствари организују.

– Изражавам незадовољство не само тим чином, него и начином како је вођен комплетан протокол. Када очекујете такву делегацију имате републичке протоколе на којима су ангажовани људи и из Србије и из Српске, а онда правите неке своје егзибиције градског протокола, апсолутно неписменог, дозвољавате да се дешавају ствари које не би смјеле – рекла је она, коментаришући инцидент који је недавно изазвао градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић када је на састанак руководства Републике Српске и Србије у Бањалуци ушао са „бубицом“ за снимање, која му је одузета.

Она је рекла да брине што Српска има такве људе и што било ко мисли да није обавеза предсједнице Републике да води рачуна о томе како се осјећа неки други предсједник који дође у Српску.

– Извињавам се свима који су доживјели непријатност и надам се да такво лице и тако нешто више нико у Српској неће показати – рекла је Цвијановић.

Цвијановић сматра да је жалосно да ПДП није примијетио да је у Републику Српску и Бањалуку стигао највиши државни врх Србије, предвођен предсједником те земље.

– Претпоставка је да би требало да разумију да се предсједник Републике увијек пита и води рачуна о томе како се осјећа неки други државник који долази код нас. Оно што се тада десило је била једна бламажа и џаба је објашњавати ствари на тај начин – указала је Цвијановић.

Она је рекла да је, у сваком случају, то било жалосно, без обзира на то да ли је ријеч о незрелом и недораслом понашању, да ли је у питању била само злоупотреба догађаја или можда неискуство и незнање о томе шта значи формат тог састанка, као и да ли неко мисли да тај формат треба да му послужи само да би израдио неки видео-клип и пустио неку своју објаву путем друштвених мрежа.

– Није битно шта је стајало иза тога, али десио се догађај који желим да заборавим, али то не могу, јер кад год се тога сјетим – сјетим се и чињенице да смо један тако сјајан дан покварили таквом лудошћу. Морам рећи да је то бламажа и заиста се осјећам лоше због тога – нагласила је Цвијановић.

Цвијановић је истакла значај тога што је тај дан договорен са Србијом, те што је настављен пут заједничког развоја.

– Важно је што је Србија данас најмоћнија земља регије и то ће сигурно остати и у будућности и што се Република Српска, која има своје политичке, економске и финансијске циљеве, може ослонити на снагу Србије. Треба то да поштујемо – рекла је Цвијановић.

Она је напоменула да је потребно показати поштовање свакоме ко дође у Републику Српску, а да посебно поштовање треба показати када дође неко из Србије.

Архива