Здравствени систем није угрожен, мјере потребне да се не преоптерети

27.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да здравствени сектор у Републици Српској није угрожен, те да се у ситуацији борбе са вирусом корона показао флексибилнијим и бољим у односу на такве системе у појединим земљама окружења.

Додик је рекао да је истина да су здравствени радници преморени, али да је срећан што овдје нису виђене сцене из болница у Италији, Шпанији, Француској и Америци, када се акумулирао број мртвих који је био и до 1.000 дневно.

– Ми то нисмо доживјели и све ове мјере што предузимамо – предузимамо због страха од преоптерећења – рекао је Додик за Независне новине.

Он истиче да забрана рада угоститељских објеката и појединих привредних субјеката због погоршања епидемиолошке ситуације није присутна само у Српској, већ да је ријеч о глобалном проблему.

– Није питање шта хоћемо или нећемо, већ се ради о одговорности. Ако здравствени сектор каже да је угрожен и да има проблема с тим – морамо да реагујемо, а реакција је да та мјеста гдје се сакупљају људи покушамо „конзервирати“ – рекао је Додик.

Он каже да знам да то није популарно, али да се неке ствари морају предузети.

– Ако здравствени сектор каже да је прилив пацијената енорман и да не могу капацитети да издрже и ако је прилив већи него у новембру, мора се реаговати – наводи Додик.

Он је поновио да је БиХ преварена и када је ријеч о набавци вакцина против вируса корона из Ковакс механизма.

– Превара је сама идеја БиХ јер се стално покушава да се све оно што се ради на интернационалном плану централизује на БиХ, па тако и вакцине. Уплатили смо 6,5 милиона за 400.000 доза `фајзерових` вакцина и сада се прави као славодобитна манифестација да су вакцине дошле, а није дошло ништа. Питамо се гдје су наше паре? – каже Додик.

Истиче да на том плану 15.000, 16.000 вакцина које су дошле не значе ништа.

– Тражимо да нам испоруче оно што смо платили и зашто је неко нешто продао што није имао? Каква је то превара, каква је то врста солидарности? Немам потребу за неким свађалачким односом, али то су чињенице. Немамо више потребу за било каквим колективним набавкама у било ком смислу – поручио је Додик.

Додик указује да Српска не би имала ништа да није успјела да уђе у набавку руске вакцине „спутњик ве“ и да није обезбиједила 80.000 кинеских вакцина.

– У наредним данима доћи ће и 30.000, 40.000 доза вакцина Спутњик – рекао је Додик.

Када је ријеч о евроинтеграцијама, Додик је истакао да Европа овај простор неће да прикључи и да је ријеч о превари.

– Да су хтјели не би мијењали правила. Прављена је анализа – од 26 земаља 18 њих да се сада врати и пролази процедуру коју ми пролазимо не би прошли у чланство у ЕУ. Нама се стално пооштравају услови, а то је само фин пут да кажу – не требате нам. Македонија је примјер и промјена имена државе – истиче Додик.

Он је рекао да је прије 10 или 15 године био еврооптимиста и вјеровао у правичност Запада, али да је потпуно промијенио став и сада сматра да су они неправични и саможиви.

– Сада сматра да све што они чине, чине да себи обезбиједе, а нама продају приче и окупирају наше економије, банке које су већ окупирали и управљају са свиме – каже Додик.

Он је додаје да сада покушавају да преузму овдашњи енергетски систем, а први удар у том смјеру био је 2006. године када су давали кредите и тражили приватизацију енергетског система.

– То смо ми одбили, а сада су формирали Енергетску заједницу југоисточне Европе и утврђују нека правила. Наравно да је та заједница опасност за енергетски систем БиХ. Она примарно иде ка томе да се приватизује енергетски сектор, а направили су у јавности тако да када се неко домаћи појави, он је одмах криминалац, лопов, спекулант, мафијаш… – закључио је Додик.

Архива