Вишковић: Сенатор Вучковац ће остати упамћен као велики човјек и љекар

27.03.2021 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић навео је у телеграму саучешћа породици сенатора Српске Милутина Вучковца да ће он остати упамћен као велики човјек и уважени љекар који је с љубављу, предано и несебично цијели живот помагао људима.

– Са великом тугом и жалошћу примио сам вијест о смрти сенатора Српске примаријуса доктора Милутина Вучковца који нам је као преживјели логораш из Другог свјетског рата оставио вриједно свједочење о страдању Срба и других народа у логорима смрти Независне Државе Хрватске /НДХ/ – навео је Вишковић.

Вишковић је истакао да је Вучковац својим ангажманом дао велики допринос развоју овдашњег друштва, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

– Његов одлазак је ненадокнадив губитак за породицу, пријатеље и цијелу Републику Српску. Искрено саосјећајући у болу који вас је задесио, у име Владе Српске и своје име, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа – наводи се у телеграму саучешћа премијера Српске породици Вучковац.

У Бањалуци је недавно у 87. години преминуо примаријус доктор Милутин Вучковац, који је био члан Градског удружења логораша Другог свјетског рата из Бањалуке.

Вучковац је 1942. године заробљен и са породицом одведен у логор Стара Градишка, одакле је пребачен у логор Млака-Јабланац и на крају у Јасеновац.

Из Јасеновца је, растављен од мајке и са осталом дјецом, одведен у логор Сисак, затим пребачен у Загреб, а потом у Јастребарско.

Као седмогодишње дијете проживио је тортуре и голготе у логорима у Независној Држави Хрватској.

Архива